Το Μουσείο Ηρακλειδών πραγματοποιεί την έκθεση «Πλεύσις - Ναυπηγική και Ναυσιπλοΐα των Ελλήνων από την αρχαιότητα έως τους νεότερους χρόνους», η οποία παρουσιάζεται από το Σάββατο 1 Οκτωβρίου.
Το Μουσείο Ηρακλειδών πραγματοποιεί την έκθεση «Πλεύσις - Ναυπηγική και Ναυσιπλοΐα των Ελλήνων από την αρχαιότητα έως τους νεότερους χρόνους», η οποία παρουσιάζεται από το Σάββατο 1 Οκτωβρίου.
Υπό την Αιγίδα του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, στην έκθεση παρουσιάζεται η ιστορία της ελληνικής πλεύσεως στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, μια ιστορία ναυτικών ταξιδιών, ναυπηγικών επιτευγμάτων, διακίνησης ιδεών και τεχνολογικών εξελίξεων, μέσα από περίπου σαράντα χειροποίητα ξύλινα ομοιώματα ελληνικών πλοίων (0,60 μ. έως 1,50 μ.), κατασκευασμένα βάσει σχεδίων, με παραδοσιακό τρόπο και με γνήσια αυθεντικά υλικά, τα οποία χρονολογούνται από την προϊστορική αρχαιότητα έως τις αρχές του 20ού αιώνα.
Δημιουργός των εκθεμάτων είναι ο μηχανολόγος - μηχανικός M. Sc., μικροναυπηγός Δημήτρης Μάρας, ο οποίος έχει εντρυφήσει στη μελέτη της ναυπηγικής ιστορίας του ελλαδικού χώρου, αλλά και στην κατασκευή μικρογραφικών ομοιωμάτων πλοίων.
Στόχος της έκθεσης είναι να παρουσιάσει, με εύληπτο και κατανοητό τρόπο στους επισκέπτες, την ιστορία της ελληνικής ναυπηγικής και ναυσιπλοΐας, καθιστώντας τους κοινωνούς σε ένα νοητό ταξίδι στον χρόνο και αναδεικνύοντας τον διαχρονικό στενό δεσμό των Ελλήνων με τη θάλασσα.
Η «Πλεύσις» οργανώνεται σε χρονολογικές ενότητες με αφηγηματική αλληλουχία. Ο πρώτος όροφος είναι αφιερωμένος στα πλοία της αρχαιότητας, από το προϊστορικό μονόξυλο έως την κλασική τριήρη και την ελληνιστική ολκάδα. Στον δεύτερο όροφο, η αφήγηση συνεχίζεται με τα πλοία του Βυζαντίου, τα πλοία - σύμβολα της Ελληνικής Επανάστασης, και ολοκληρώνεται με τα παραδοσιακά σκαριά της νεότερης ελληνικής ναυπηγικής.
Στην έκθεση, συμμετέχει και η ζωγράφος - χαράκτρια Μαίρη Σχοινά, με επιλεγμένα έργα της από τις ενότητες «Ωδές Αιγαίου» και «Αρχαίες ελληνικές γραφές», εμπνευσμένα από τη θάλασσα του Αιγαίου. Η αέναη κίνηση της θάλασσας, σε διάλογο με τις αρχαίες ελληνικές γραφές και τους πανάρχαιους θησαυρούς των Αντικυθήρων, συνεχίζουν τη γεμάτη δέος περιπέτεια της καλλιτέχνιδας με τη μυστηριακή «Αιγαιίδα Θάλασσα», που άρχισε το 2001.
Επιπλέον, στην έκθεση παρουσιάζονται όργανα ναυσιπλοΐας, αλλά και ένα ομοίωμα σε φυσικό μέγεθος του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Ειδικότερα, στις διαδραστικές ξεναγήσεις, οι επισκέπτες θα μπορούν να πειραματιστούν με όλες τις γνωστές - σύμφωνα με τις νεότερες διεθνείς έρευνες - λειτουργίες του, πάνω σε ένα ειδικά κατασκευασμένο μοντέλο. Επιστημονικός σύμβουλος είναι ο Ξενοφών Μουσσάς, Καθηγητής Αστροφυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών, και κατασκευαστής ο μαθηματικός Διονύσης Κριάρης.
Ακόμα, η έκθεση πλαισιώνεται από πλούσιο εποπτικό υλικό, χάρτες, βιντεοπροβολές, σχεδιαστικές επεξηγηματικές αναπαραστάσεις του αρχαιολόγου Γιάννη Νάκα, καθώς και κατάλογο των εκθεμάτων. Τον μουσειολογικό σχεδιασμό και την επιμέλεια της έκθεσης πραγματοποίησε η αρχαιολόγος - μουσειολόγος ΜΑ, Νικολέτα Ξυδέα.
Πρόγραμμα ξεναγήσεων
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, θα πραγματοποιούνται γενικές ξεναγήσεις ενηλίκων και σχολικών ομάδων, αλλά και διαδραστικές ξεναγήσεις με επίκεντρο τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, έτσι ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να πειραματιστούν με το ειδικό διαδραστικό μοντέλο του τεχνουργήματος (απαραίτητη η τηλεφωνική προκράτηση).
Γενικές ξεναγήσεις
α) Για οργανωμένες ομάδες: Πέμπτη: 18.00 και Σάββατο: 10:00.
β) Για το ευρύ κοινό: Σάββατο: 12:00 και 14:00, Κυριακή: 11:00 και 13:00. Άτομα ανά ξενάγηση: έως 20. Διάρκεια: 50΄. Κόστος (συμπεριλαμβανομένου του εισιτηρίου εισόδου): 8 ευρώ το άτομο.
γ) Για σχολικές ομάδες: Δευτέρα - Παρασκευή: 9:30, 10:30 και 11:30. Άτομα ανά ξενάγηση: έως 25 (με δυνατότητα ταυτόχρονης ξενάγησης 2 τμημάτων). Διάρκεια: 50΄. Κόστος: 4 ευρώ ανά μαθητή, συνοδοί εκπαιδευτικοί: δωρεάν.
Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων - διαδραστικές ξεναγήσεις κατόπιν συνεννόησης
Διάρκεια: 90΄. Άτομα ανά ξενάγηση: έως 15. Κόστος (συμπεριλαμβανομένου του εισιτηρίου εισόδου): 12 ευρώ το άτομο.
Πληροφορίες
Μουσείο Ηρακλειδών: Αποστόλου Παύλου 37 - Αθήνα, τηλ.: πληροφοριών - κρατήσεων: 211 0126486. Διάρκεια έκθεσης: 1 Οκτωβρίου 2016 - 28 Μαΐου 2017. Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά και Σαββατοκύριακο: 10:00 - 18:00, Πέμπτη: 10:00 - 20:00. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 6 ευρώ, μειωμένο (μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, πολύτεκνοι, συνταξιούχοι, άνεργοι): 4 ευρώ, ελεύθερη είσοδος: συνοδοί σχολικών & οργανωμένων ομάδων, παιδιά έως 12 ετών, μέλη ICOM, ΑμεΑ, στρατευμένοι, ενιαίο εισιτήριο (χωρίς χρονικό περιορισμό) και στην έκθεση «Παίζω και Καταλαβαίνω»: 1 γονέας με παιδιά έως 12 ετών ή 1 ενήλικας: 7 ευρώ, 2 γονείς με παιδιά έως 12 ετών ή 2 ενήλικες: 12 ευρώ.
naftemporiki.gr