Ανοικτός εμφύλιος ο οποίος απειλεί την ίδια την οργανωτική ύπαρξη του κεντροαριστερού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ισπανίας (PSOE) έχει ξεσπάσει από την Τετάρτη το βράδυ, μετά την παραίτηση της πλειοψηφίας των μελών της Ομοσπονδιακής Εκτελεστικής Επιτροπής (OEE).
Γιώργος Δ. Παυλόπουλος
Ανοικτός εμφύλιος ο οποίος απειλεί την ίδια την οργανωτική ύπαρξη του κεντροαριστερού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ισπανίας (PSOE) έχει ξεσπάσει από την Τετάρτη το βράδυ, μετά την παραίτηση της πλειοψηφίας των μελών της Ομοσπονδιακής Εκτελεστικής Επιτροπής (OEE).
Η πρόεδρος του PSOE Μικαέλα Ναβάρο ανήκει στα 17 μέλη τα οποία υπέβαλαν την παραίτησή τους, αφήνοντας την 38μελή ΟΕΕ με μόλις 18 μέλη, πράγμα που σημαίνει τεχνικά ότι παύει να υφίσταται και διαλύεται.
Σε αμφισβήτηση τίθεται έτσι και η νομιμοποίηση του γενικού γραμματέα και ηγέτη του κόμματος Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος πλέον θεωρείται έκπτωτος από την πλειοψηφία των ηγετικών στελεχών, κάτι ωστόσο που ο ίδιος δεν αποδέχεται.
Προ ημερών, ο γ.γ. του PSOE είχε ανακοινώσει ότι θα προτείνει στα καθοδηγητικά κομματικά όργανα τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου για εκλογή ηγεσίας στις 23 Οκτωβρίου, στο οποίο θα έθετε εκ νέου υποψηφιότητα.
Σύγκρουση δύο γραμμών
Στο επίκεντρο της σύγκρουσης βρίσκεται η τακτική του κόμματος σε σχέση με το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η Ισπανία από τον Δεκέμβριο του 2015, αδυνατώντας να αποκτήσει κυβέρνηση που να μπορεί να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κογκρέσο των Βουλευτών (κάτω σώμα του ισπανικού κοινοβουλίου).
Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι έχει κερδίσει τόσο την εκλογική αναμέτρηση του Δεκεμβρίου του 2015, όσο και εκείνη του Ιουνίου του 2016, ωστόσο δεν διαθέτει αυτοδυναμία και πρέπει να συνεργαστεί με άλλες πολιτικές δυνάμεις, εξασφαλίζοντας έστω την ανοχή τους για να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση.
Ο κ. Σάντσεθ, ως επικεφαλής του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη PSOE, αρνείται κάθε σκέψη για άμεση ή έμμεση στήριξη σε κυβέρνηση υπό τον κ. Ραχόι, θεωρώντας ότι οι ψηφοφόροι της Κεντροαριστεράς δεν θα δεχθούν το κόμμα να συμβάλει στην παραμονή της Κεντροδεξιάς στην εξουσία.
Η στάση του, ωστόσο, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε τρίτες εκλογές τον Δεκέμβριο του 2016.
«Βαρόνοι» κατά Σάντσεθ
Τα ιστορικά στελέχη των Σοσιαλιστών, ωστόσο, θεωρούν ότι η χώρα δεν αντέχει άλλη πολιτική αστάθεια και καλούν τον κ. Σάντσεθ να διευκολύνει τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας της Κεντροδεξιάς, απέχοντας από την ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης.
Κατηγορούν ακόμη τον κ. Σάντσεθ ότι επιχειρεί να μετατρέψει τους Σοσιαλιστές σε παρακολούθημα της ριζοσπαστικής Αριστεράς των Unidos Podemos (εκλογική συμμαχία της Ενωμένης Αριστεράς, εκλογικού μετώπου του Ισπανικού Κομμουνιστικού Κόμματος με το κίνημα κατά της λιτότητας Podemos).
Ο πρώην ηγέτης του PSOE και πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλες επιτέθηκε εξάλλου στον κ. Σάντσεθ, σημειώνοντας ότι τον εξαπάτησε, καθώς του είχε δηλώσει ότι στη δεύτερη ψηφοφορία στο Κογκρέσο θα απείχε, ώστε να επιτρέψει τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας από το PP.