Απόψεις
Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2016 07:00

Μεταξύ σφύρας και άκμονος

Η υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον φαίνεται να κέρδισε τις εντυπώσεις από την πρώτη τηλεμαχία με τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ. Σύσσωμος ο αμερικανικός αλλά και ο ευρωπαϊκός Τύπος την ανακήρυξαν νικήτρια του debate, γράφει ο Μωυσής Λίτσης.

Από την έντυπη έκδοση

Του Μωυσή Λίτση
[email protected]

Η υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον φαίνεται να κέρδισε τις εντυπώσεις από την πρώτη τηλεμαχία με τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ. Σύσσωμος ο αμερικανικός αλλά και ο ευρωπαϊκός Τύπος την ανακήρυξαν νικήτρια του debate.

Οι δημοσκοπήσεις φαίνεται να συνηγορούν υπέρ της. Δημοσκόπηση της ORCA που διεξήχθη για λογαριασμό του CNN δείχνει ότι το 62% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Χίλαρι Κλίντον επικράτησε στο πρώτο τηλεοπτικό debate, με μόλις το 27% να δίνει πρωτιά στον Τραμπ.

Η Κλίντον, ως έμπειρη πολιτικός, φάνηκε να είναι καλύτερα προετοιμασμένη, ενώ ο Τραμπ απευθύνθηκε περισσότερο στο θυμικό του μέσου Αμερικανού.

Η συζήτηση χαρακτηρίστηκε από τις εκατέρωθεν προσωπικές επιθέσεις και τις αλληλοκατηγορίες για «ανικανότητα» χειρισμού των μεγάλων ζητημάτων που καλείται η Αμερική να αντιμετωπίσει ή «πλημμελή» δημόσιο βίο, αφήνοντας υπονοούμενα ο ένας για τον άλλο: Η Χίλαρι για τα φορολογικά του Τραμπ, ο Τραμπ για τα e-mail της πρώην υπουργού Εξωτερικών.

Σε γενικές γραμμές, ο «αντισυμβατικός» μεγιστάνας των ακινήτων, ο οποίος φιλοδοξεί να περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου, επιβεβαίωσε τον εριστικό του χαρακτήρα απέναντι σε μια πιο ψύχραιμη Χίλαρι Κλίντον.

Αυτό ωστόσο που φαντάζει ως «μειονέκτημα» στα μάτια των ΜΜΕ, η αθυροστομία του Τραμπ, είναι για πολλούς Αμερικανούς το πλεονέκτημά του. Στο πρόσωπό του βλέπουν έναν αντισυστημικό μη επαγγελματία πολιτικό, που δεν φοβάται να πει τα πράγματα με το όνομά τους, σε μια Αμερική η οποία παρακμάζει...

Πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos κατέγραψε την κακή διάθεση της πλειονότητας των Αμερικανών, με το 64% να δηλώνει ότι η χώρα βρίσκεται σε λάθος δρόμο.

Στο ποσοστό αυτό περιλαμβάνεται το 87% των Ρεπουμπλικανών και το 44% των Δημοκρατικών.

Το θέμα άλλωστε δεν είναι τόσο ποιος νίκησε στην προχθεσινοβραδινή τηλεμαχία, από την οποία άλλωστε το κοινό δεν έγινε περισσότερο σοφό για τις θέσεις των δύο υποψηφίων, αλλά το γεγονός ότι την ηγεσία της μεγαλύτερης υπερδύναμης στον κόσμο διεκδικούν δύο από τους λιγότερο δημοφιλείς υποψήφιους στη σύγχρονη αμερικανική Ιστορία.

Όπως δήλωσε ο Αμερικανός σκηνοθέτης Όλιβερ Στόουν, οι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν μεταξύ μιας «πολεμοχαρούς» Χίλαρι Κλίντον και ενός «τρελού», του Ντόναλντ Τραμπ. «Βρισκόμαστε μεταξύ σφύρας και άκμονος» είπε χαρακτηριστικά.