Κόσμος
Πέμπτη, 05 Μαΐου 2005 09:47

Τ. Παπαδόπουλος: Να αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα

Ο πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε αμφιβολίες για το αν θα υπάρξει συμφωνία επανένωσης της νήσου πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, τον Οκτώβριο.

Σε συνέντευξή του στο Reuters ο κύπριος πρόεδρος επισήμανε πως θα χρησιμοποιήσει το βέτο εναντίον της πιθανής ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. μόνο ως τελευταίο μέσο και αυτό στην περίπτωση που η Αγκυρα δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις της.

Σε ερώτηση αν είναι πιθανόν να υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 3 Οκτωβρίου όταν θα αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, ο κύπριος πρόεδρος υπογράμμισε: «Η κατάλληλη απάντηση είναι ότι πάντα υπάρχει χρόνος για μια συμφωνία. Πρακτικά, όμως, αφού δεν έχουμε ακόμα αρχίσει τις συνομιλίες, είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε προβλέψεις».

Σχετικά με το ποια θα ήταν η σημαντικότερη κίνηση που θα έπρεπε να κάνει η Τουρκία για να υπάρξει συμφωνία επανένωσης, ο κύπριος πρόεδρος είπε πως η Αγκυρα πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από το νησί. «Είναι το σημαντικότερο βήμα που πρέπει να κάνει η Τουρκία. Η κατοχή της χώρας μας πρέπει να σταματήσει και τα τουρκικά στρατεύματά να αποσυρθούν», επισήμανε.

Ο Παπαδόπουλος είπε ακόμα πως δεν τάσσεται εναντίον της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., αν φυσικά είναι έτοιμη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ε.Ε. και στην Κύπρο ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν έχουμε πρόθεση να ασκήσουμε βέτο. 'Οσο η Τουρκία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, δεν έχουμε λόγο να ασκήσουμε βέτο. Δεν έχουμε καμιά επιθυμία να κάνουμε κάτι τέτοιο», κατέληξε.

Πηγές: ΑΠΕ, Reuters