Κόσμος
Πέμπτη, 05 Μαΐου 2005 13:10

Λ. Κένεντι: Στους Κυπρίους εναπόκειται η λύση του Κυπριακού

Την εισήγηση για υποβολή από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, των θέσεων του επί των αλλαγών που επιθυμεί στο σχέδιο Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού, επανέλαβε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι, κατά την άφιξή της στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.

Όπως είπε η κ. Κένεντι, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έχει καταστήσει σαφές τι χρειάζεται για να αποφασίσει κατά πόσο οι συνθήκες δικαιολογούν επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Σκοπεύω να συζητήσω αυτό το θέμα και να ενθαρρύνω το είδος των ενεργειών που είναι αναγκαίες για να ξαναρχίσουν οι προσπάθειες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για διευθέτηση του Κυπριακού», πρόσθεσε η κ. Κένεντι.

Η Λορα Κένεντι τόνισε ακόμη ότι στις επαφές που θα έχει με τις δύο κοινότητες θα διερευνήσει «ιδέες για το δρόμο προς τα εμπρός», όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν μια διζωνική, δικοινοτική ομόσπονδη λύση βασισμένη στο σχέδιο Ανάν. Ενα από τα σταθερά σημεία που συμμερίζονται τα μέρη είναι η σημασία που έχει η διεξαγωγή συνομιλιών για διευθέτηση υπό την αιγίδα των Ηνωμένων εθνών. Αυτή είναι μια αρχή την οποία συμμερίζονται και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η πολιτική μας υπήρξε σαφής και σταθερή. Υποστηρίζουμε την Αποστολή Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα και τις προσπάθειές του να διευκολύνει συμφωνία για μια συνολική διευθέτηση της κυπριακής διαμάχης», πρόσθεσε η κ. Κέννετι.

«Σε τελευταία ανάλυση», παρατήρησε η αμερικανίδα αξιωματούχος, «δεν είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, τα Ηνωμένα Εθνη ή η Ευρωπαϊκή Ενωση που θα λύσουν το Κυπριακό πρόβλημα. Αυτό εναπόκειται στους Κυπρίους».

«Είμαστε έτοιμοι να διευκολύνουμε διευθέτηση και να υποστηρίξουμε την εφαρμογή μιας διευθέτησης, αλλά η πρωτοβουλία πρέπει να έλθει από τους Κυπρίους παρά από εξωτερικούς (παράγοντες)», σημείωσε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

πηγή ΑΠΕ