Οι επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο μειώθηκαν κατά 25% το 2015, ενώ η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές αυξήθηκε κατά περισσότερο από 30%, σύμφωνα με την πρώτη έκθεση παγκόσμιων ενεργειακών επενδύσεων του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ).
Οι επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο μειώθηκαν κατά 25% το 2015, ενώ η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές αυξήθηκε κατά περισσότερο από 30%, σύμφωνα με την πρώτη έκθεση παγκόσμιων ενεργειακών επενδύσεων του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ).
«Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια μείωση στις επενδύσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου», δήλωσε ο Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού.
«Τα ευρήματά μας φέρουν ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για την κλιματική αλλαγή και τη συμφωνία του Παρισίου», πρόσθεσε.
Η αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θεωρείται ζωτικής σημασίας στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής..
Σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, ο οποίος επικεντρώνεται σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας, οι συνολικές επενδύσεις στον τομέα της παγκόσμιας ενέργειας μειώθηκαν κατά 8% το 2015, στα1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Εν μέρει, η υποχώρηση στις επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο οφείλονται στο χαμηλότερο κόστος του αργού πετρελαίου και των άλλων προϊόντων της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων.
Παρά το γεγονός ότι οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν περίπου ίδιες τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η αύξηση της απόδοσης και το χαμηλότερο κόστος κεφαλαίου οδήγησαν σε αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από αυτές τις τεχνολογίες κατά 33% το 2015.
Στη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, η τιμή της ηλιακής ενέργειας μειώθηκε κατά 80%, ενώ το κόστος της αιολικής ενέργειας μειώθηκε κατά ένα τρίτο συνολικά. Εξάλλου, η υπεράκτια αιολική ενέργεια, που παραδοσιακά θεωρείται ακριβή, έγινε πιο ανταγωνιστική, καθώς αυξάνονται τα μεγέθη των ανεμογεννητριών και εφαρμόζονται πιο αποτελεσματικές μέθοδοι κατασκευής.
Η πτώση των τιμών των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν έχει αποτυπωθεί στον πυρηνικό τομέα, καθώς συνεχίζουν να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την πυρηνική ασφάλεια και την ασφαλή αποθήκευση και απόρριψη των πυρηνικών αποβλήτων.
Παρά τις ενθαρρυντικές εξελίξεις, συνεχίζουν να υπάρχουν επενδύσεις μεγάλης κλίμακας σε άνθρακα, με περισσότερα από 60 δισεκατομμύρια δολάρια να επενδύονται σε έργα άνθρακα πέρυσι, κυρίως στην Ασία και την Αυστραλία.
Η συνεχιζόμενη επένδυση σε άνθρακα συχνά οφείλεται στην έλλειψη της απαραίτητης υποδομής για την υποστήριξη άλλων, καθαρότερων μορφών ενέργειας σε χώρες όπως η Ινδία και η Ινδονησία, καθώς και στην αποτυχία των κυβερνήσεων να υποστηρίξουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η Κίνα εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και καταναλωτής άνθρακα στον κόσμο, αν και η έκθεση αναφέρει ότι το 60% των συνολικών ενεργειακών δαπανών της χώρας το περασμένο έτος ήταν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ο ΙΕΑ προβλέπει ότι οι επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα θα συνεχίσουν να μειώνονται τα επόμενα χρόνια, αλλά ο τομέας της ενέργειας, και ιδιαίτερα στις μεταφορές, θα εξακολουθήσει να εξαρτάται από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.