Κοινωνία
Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2016 19:53

Κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών για παραχαράκτες νομισμάτων προβλέπει ν/σ του Υπ. Δικαιοσύνης

Κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών και υψηλά πρόστιμα προβλέπει για τους παραχαράκτες νομισμάτων, νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που τέθηκε σε διαβούλευση.

Κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών και υψηλά πρόστιμα προβλέπει για τους παραχαράκτες νομισμάτων, νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που τέθηκε σε διαβούλευση.

Στόχος του νομοσχεδίου, είναι η προστασία του ευρώ και των νομισμάτων άλλων κρατών από την παραχάραξη και την κιβδηλεία.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, όποιος κατασκευάζει, αποδέχεται, προμηθεύεται ή κατέχει εργαλεία, αντικείμενα, ηλεκτρονικά προγράμματα και δεδομένα, ή άλλα μέσα, χρήσιμα γι’ αυτόν το σκοπό, καθώς και χαρακτηριστικά ασφαλείας όπως είναι ολογράμματα, υδατογραφήματα, ή λοιπά συστατικά στοιχεία του νομίσματος, τα οποία χρησιμεύουν για την προστασία από την παραχάραξη, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή».

Σε άλλη διάταξη του νομοσχέδιου προβλέπεται ότι όποιος με πρόθεση κατασκευάζει, προμηθεύεται, αποδέχεται, εισάγει, εξάγει, μεταφέρει, κατέχει ή θέτει σε κυκλοφορία μεταλλικό νόμισμα ή χαρτονόμισμα και για την κατασκευή του οποίου έχουν χρησιμοποιηθεί νόμιμες εγκαταστάσεις και υλικά, χωρίς όμως την άδεια της αρμόδιας αρχής, ή καθ’ υπέρβαση του σχετικού δικαιώματος, τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών και χρηματική ποινή.

Σε περίπτωση κατά την οποία η παραποίηση ή νόθευση χαρτονομισμάτων οποιουδήποτε κράτους «τελέστηκε προς όφελος ή για λογαριασμό νομικού προσώπου ή ένωσης προσώπων, από φυσικό πρόσωπο που ενεργεί, είτε ατομικά, είτε ως μέλος οργάνου του νομικού προσώπου ή της ένωσης προσώπων, το νομοσχέδιο προβλέπει πρόστιμο έως 1.000.000 ευρώ, προσωρινή ή οριστική διακοπή λειτουργίας των εγκαταστάσεων που χρησιμοποιήθηκαν για την παραχάραξη, αποκλεισμός από δημόσιες παροχές, ενισχύσεις, επιδοτήσεις, αναθέσεις έργων και υπηρεσιών, προμήθειες, διαφημίσεις και διαγωνισμούς του Δημοσίου ή των νομικών προσώπων του δημόσιου τομέα, κ.λπ.».

Με το επίμαχο νομοσχέδιο ενσωματώνεται στο ελληνικό δίκαιο σχετική οδηγία Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.