Κόσμος
Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2016 22:16

Ισπανία: Νίκη του Λαϊκού Κόμματος στη Γαλικία - Αποδυναμώθηκαν οι Σοσιαλιστές

Νίκη του Λαϊκού Κόμματος στη Γαλικία, επικράτηση του Βασκικού Εθνικιστικού Κόμματος στη Χώρα των Βάσκων και αποδυνάμωση των Σοσιαλιστών έβγαλαν οι περιφερειακές εκλογές στις δύο αυτόνομες κοινότητες.

Νίκη του Λαϊκού Κόμματος στη Γαλικία, επικράτηση του Βασκικού Εθνικιστικού Κόμματος στη Χώρα των Βάσκων και αποδυνάμωση των Σοσιαλιστών έβγαλαν οι περιφερειακές εκλογές στις δύο αυτόνομες κοινότητες.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) του υπηρεσιακού πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι επικράτησε στην αυτόνομη κοινότητα της Γαλικίας στο βορειοδυτικό τμήμα, εξασφαλίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία, σύμφωνα με exit poll.

Στη Χώρα των Βάσκων, το Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα (PNV) κέρδισε στις περιφερειακές εκλογές, αν και δεν κατάφερε για λίγο να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις εξόδου. Τώρα θα πρέπει να αναζητήσει εταίρο.

Και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, οι Σοσιαλιστές έχασαν έδρες σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές πριν από 4 χρόνια κι επιπλέον έχασαν ψηφοφόρους που επέλεξαν το κόμμα των Podemos.

Οι κακές επιδόσεις του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE), που μετρά ήδη 137 χρόνια ύπαρξης, θεωρείται πως δεν θα διευκολύνουν την προσπάθεια του ηγέτη του Πέδρο Σάντσεθ να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τους Podemos και τους Ciudadanos σε εθνικό επίπεδο, μετά την τελευεταία εκλογική αναμέτρηση στην Ισπανία.

Οι Σοσιαλιστές θα συνεδριάσουν την 1η Οκτωβρίου για να επανεξετάσουν τη θέση του κόμματός τους στις συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης που εκτυλίσσονται στη Μαδρίτη. Το κόμμα αρνείται ακλόνητα να απόσχει από μια κοινοβουλευτική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης που θα επέτρεπε στον Μαριάνο Ραχόι να αναλάβει μια δεύτερη θητεία ως πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας υπό το Λαϊκό Κόμμα.

Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει μετά τη συνάντηση για το αν οι Σοσιαλιστές θα αλλάξουν την θέση τους ενόψει της προθεσμίας της 31ης Οκτωβρίου για το σχηματισμό κυβέρνησης πριν από την προκήρυξη μιας τρίτης εκλογικής αναμέτρησης.