Κοινωνία
Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2016 15:32

Με εντάσεις και ανατροπές σε καταθέσεις συνεχίστηκε η δίκη της Χ.Α.

Ένταση επικράτησε στο δικαστήριο όπου εκδικάζεται η υπόθεση της Χρυσής Αυγής, όταν η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη είπε στα μέλη του ακροατηρίου ότι πρέπει να αφαιρέσουν τις κουκούλες και τα γυαλιά ηλίου, προκειμένου να παρευρίσκονται στη διαδικασία.

Ένταση επικράτησε στο δικαστήριο όπου εκδικάζεται η υπόθεση της Χρυσής Αυγής, όταν η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη είπε στα μέλη του ακροατηρίου ότι πρέπει να αφαιρέσουν τις κουκούλες και τα γυαλιά ηλίου, προκειμένου να παρευρίσκονται στη διαδικασία.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν -σύμφωνα με μέλη του ακροατηρίου- αφού είχαν βγει καπέλα και γυαλιά, κάποιοι άρχισαν να φωτογραφίζουν με τα κινητά τους τηλέφωνα, άλλους πολίτες που ήρθαν να παρακολουθήσουν την δίκη.

Πρόεδρος: Αν είστε εδώ μέσα μόνο και μόνο για να περνάτε την ώρα σας, να βγείτε έξω. Εδώ δεν είναι θέατρο. Θα απαγορευτεί η είσοδός σας στο χώρο έτσι και συνεχίσετε. Δημιουργείτε προβλήματα. Διακόπτουμε για δέκα λεπτά και μόλις επανέλθουμε θα είστε ήσυχοι, δεν θα φοράτε καπέλα, δεν θα πίνετε καφέδες.

Όταν η πρόεδρος ανέβηκε στην έδρα, είπε στο ακροατήριο: «Όση ώρα βρίσκεστε στην αίθουσα, θα σταματήσουν τα μεταξύ σας νοήματα, κοιτάγματα. Έξω κάντε ό,τι θέλετε, εδώ μέσα όχι. Δεν είναι για γέλια. Αν διαπιστωθεί κάτι τέτοιο τότε θα βγείτε έξω. Σε ό,τι αφορά τη φωτογράφιση, δεν μπορεί ο καθένας να βγάλει έξω το κινητό του και να τραβάει φωτογραφίες.  Αυτό ισχύει για όλες τις πλευρές. Ή θα ακολουθήσετε αυτά που λέμε ή θα βγείτε έξω».

Μάρτυρας ανέτρεψε την κατάθεσή του

Λίγο νωρίτερα, ο γείτονας των Αιγύπτιων ψαράδων ανεβαίνοντας στο βήμα του μάρτυρα, ανέτρεψε τις προηγούμενες καταθέσεις του με την πρόεδρο της έδρας να τον ρωτάει: «Εσείς δεν είστε ο Κωνσταντίνος Τατσιόπουλος; Αυτά που σας διαβάζω, εσείς τα έχετε πει». Μάλιστα, η Μαρία Λεπενιώτη έφτασε στο σημείο να του επιδείξει την υπογραφή  του σε προηγούμενη κατάθεσή του, ζητώντας να μάθει αν είναι η δική του.

Η εισαγγελέας τον ρώτησε αν έχει απειληθεί, καθώς στις δύο προηγούμενες καταθέσεις του έχει υποστηρίξει τελείως διαφορετικά πράγματα σε σχέση με τα όσα ανέφερε σήμερα.

Εισαγγελέας: Φοβόσαστε; Σας έχουν απειλήσει;

Μάρτυρας: όχι

Εισαγγελέας: Ρωτάω γιατί έχετε δώσει δύο περιγραφές και είστε αναλυτικός σε αυτές. Σήμερα λέτε άλλα. Δεν τα επιβεβαιώνετε. Σας βλέπω κάπως διστακτικό, ο τρόπος που καταθέτετε. Ήρθατε να πείτε την αλήθεια εδώ. Είχατε καταθέσει ότι μάλλον ήταν μέλη της Χρυσής Αυγής...

Μάρτυρας: Μία υπόθεση έκανα... Επειδή ήταν μπουλούκι...

Εισαγγελέας: Και γιατί δεν είπατε ότι είναι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού, ας πούμε..

Δικαστής: Τα είπατε εσείς αυτά στο παρελθόν; Ναι ή όχι;

Μάρτυρας: ....

Δικαστής: Θα απαντήσετε ή η σιωπή σας προς απάντηση μου;

Μάρτυρας: Θα τα παραείπα λίγο...

Συγκεκριμένα, ο μάρτυρας μετέτρεψε τα «40 άτομα, με λοστούς και ρόπαλα, που φεύγουν με συντονισμένες κινήσεις», που είχε περιγράψει στο παρελθόν, σε «10 πιτσιρικάδες, περίπου 22 ετών, που κουνούσαν ένα αυτοκίνητο». Μάλιστα αν και αρχικά αρνήθηκε ότι είδε τα άτομα αυτά να προχωρούν σε οποιαδήποτε φθορά, μετά την επισήμανση της προέδρου πως προανακριτικά είχε αναφερθεί σε τέτοια περιστατικά υποστήριξε: «Δεν ξέρω. Δεν θυμάμαι. Μπορεί να το είδα. Ήταν καμιά 10αριά άτομα στη γωνία. Σε δέκα δευτερόλεπτα φύγανε. Εκείνη την ώρα μπορεί να είπα ότι κάτι έκαναν. Μπορεί να ήταν και άλλοι αυτοί που τα έσπασαν».

Η πρόεδρος έφτασε στο σημείο να του αναγνώσει κατάθεσή του, με αποτέλεσμα να διευκρινίσει ο μάρτυρας: «Είδα να κουνάνε το βαν των ψαράδων αλλά έφυγαν».

Πρόεδρος: και τα 30 άτομα που είχατε πει;

Μάρτυρας: Εντάξει τώρα. Ηταν 10 - 15 άτομα. Μπορεί να ήταν 30,  μπορεί. 15 Ήμουν και κουρασμένος εκείνο το βράδυ.

Πρόεδρος: Είπατε και για άλλα 10 άτομα που βγήκαν απο το σπιτι και όλοι μαζί, 40 άτομα, να φεύγουν.

Μάρτυρας: Δεν θυμάμαι να βγηκαν άλλοι. Εντάξει τώρα... 40 άτομα... Μπορεί να έκανα λάθος.

Πρόεδρος: Διαφέρει το 10 με το 40... Μιλήσατε και για ρόπαλα και λοστούς..

Μάρτυρας: Δεν είδα τίποτα τέτοιο. Οχι, όχι.

Πρόεδρος: Δεν είδατε;

Μάρτυρας: Μόνο να κουνάνε το αμαξι με τα χέρια τους.

Ο υπάλληλος περιέγραψε την έξοδο των Αιγύπτιων ψαράδων από το σπίτι, αφού οι ...πιτσιρικάδες είχαν φύγει, ανέφερε: «Φτάσαμε στο σπίτι για να δούμε τι έγινε. Δεν πήγα κοντά. Εγώ δουλεύω, φοβήθηκα να πάω. Είχαν κάνει ζημιά στο σπίτι. Είδα πέτρες στο πάτωμα. Δεν μπήκα μέσα. Είδα τα δύο παιδιά να κουβαλάμε έναν τρίτο Αιγύπτιο που ήταν χτυπημένος. Τον έβγαζαν από το σπίτι για να τον βάλουν στο ασθενοφόρο. Τον κρατούσαν από τους ώμους. Δεν μπορούσε να κινηθεί μόνος τους. Ήταν λιπόθυμος. Ήταν χτυπημένος στο πρόσωπο. Έσταζαν τα αίματα από το σαγόνι του», είπε ο μάρτυρας.

naftemporiki.gr