Κοινωνία
Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2016 20:43

Απορρίφθηκε το αίτημα ασύλου για έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς

Απορρίφθηκε σε πρώτο βαθμό η αίτηση ασύλου του ενός από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα και πλέον οι νομικοί του εκπρόσωποι θα καταφύγουν στην δευτεροβάθμια επιτροπή προσφυγών προκειμένου να εξεταστεί εκ νέου το αίτημα διεθνούς προστασίας του.

Απορρίφθηκε σε πρώτο βαθμό η αίτηση ασύλου του ενός από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα και πλέον οι νομικοί του εκπρόσωποι θα καταφύγουν στην δευτεροβάθμια επιτροπή προσφυγών προκειμένου να εξεταστεί εκ νέου το αίτημα διεθνούς προστασίας του.

Όπως έκανε γνωστό στο ΑΜΠΕ η δικηγόρος των Τούρκων στρατιωτικών Σταυρούλα Τομαρά, η Υπηρεσία Ασύλου απέρριψε σε πρώτο βαθμό το αίτημα διεθνούς προστασίας για τον έναν αξιωματικό, ενώ για άλλους δύο από τους αιτούντες οι υποθέσεις τους τέθηκαν στο αρχείο.

Σύμφωνα με την Σταυρούλα Τομαρά, το σκεπτικό της απόρριψης του αιτήματος ασύλου για τον έναν από τους αιτούντες αφορά στο ότι συμμετείχε στο πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν. Ωστόσο, η ίδια θεωρεί ότι «η απόφαση είναι βασισμένη όχι στα περιστατικά, όπως τα περιέγραψε ο αιτών, αλλά σε γενικές πληροφορίες και συμπεράσματα που έβγαλε η χειρίστρια». Οι δικηγόροι του αιτούντα θα προχωρήσουν σε προσφυγή κατά της απόφασης εντός 15 ημερών.

Οι άλλες δύο αποφάσεις που εκδόθηκαν σήμερα, δεν απορρίπτουν τα αιτήματα ασύλου, όπως διευκρινίζει η νομικός, απλά θέτουν στο αρχείο τις υποθέσεις και οι αιτούντες έχουν δικαίωμα να ξανανοίξουν τους φακέλους τους, εντός εννέα μηνών.

Σημειώνεται ότι, οι δύο αιτούντες αρνήθηκαν να παραλάβουν τις αποφάσεις τους, οπότε δεν έχουν λάβει γραπτά το σκεπτικό των αποφάσεων, ωστόσο, σύμφωνα με την Σταυρούλα Τομαρά, ενημερώθηκαν προφορικά ότι οι υποθέσεις τους τέθηκαν στο αρχείο, έπειτα από ένσταση που υπέβαλαν οι νομικοί εκπρόσωποί τους για εξαίρεση μίας χειρίστριας από την υπόθεση.

«Υπέβαλα μονίμως ενστάσεις γιατί δεν ακολουθήθηκε η διοικητική διαδικασία, διαρκώς παραβιάζονταν άρθρα και από το νόμο περί ασύλου και από τη διοικητική διαδικασία και έκανα αναφορά εναντίον της υπαλλήλου», διευκρινίζει η δικηγόρος.

Η ίδια υποστηρίζει ότι οι συγκεκριμένοι αιτούντες «δεν έχουν ολοκληρώσει τις συνεντεύξεις στην Υπηρεσία Ασύλου, δηλαδή δεν έχουν εκθέσει καν τους λόγους για τους οποίους φοβούνται να επιστρέψουν στην Τουρκία».

Νωρίς το πρωί, οι τρεις αξιωματικοί μεταφέρθηκαν στην Υπηρεσία Ασύλου, προκειμένου να τους επιδοθούν οι αποφάσεις, ωστόσο εκείνοι αρνήθηκαν να τις παραλάβουν. Στην συνέχεια, το αστυνομικό τμήμα πλησίον του Ολυμπιακού Χωριού, όπου κρατούνται, επέδωσε την απορριπτική απόφαση στον έναν από τους Τούρκους αξιωματικούς, ωστόσο, οι άλλοι δύο, αρνήθηκαν και πάλι να παραλάβουν τις δικές τους.

Το ΑΜΠΕ επικοινώνησε με την Υπηρεσία Ασύλου για να τοποθετηθεί σχετικά με την υπόθεση. Από την Υπηρεσία δόθηκε η απάντηση ότι «το περιεχόμενο των αποφάσεων μπορούν να το ανακοινώσουν οι ίδιοι, εφ’ όσον το επιθυμούν ή μέσω της νομικής τους εκπροσώπου. Κατά πάγια τακτική η Υπηρεσία Ασύλου δεν σχολιάζει τις αποφάσεις επί αιτήσεων διεθνούς προστασίας». Ωστόσο, διευκρινίζει ότι «τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες», καθώς και ότι «οι αιτούντες έχουν δικαίωμα να ασκήσουν όλα τα ένδικα μέσα (αιτήσεις θεραπείας, προσφυγές), όπως προβλέπει ο νόμος».

Η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου συνεχίζεται για τους άλλους πέντε Τούρκους στρατιωτικούς.