Κόσμος
Δευτέρα, 09 Μαΐου 2005 12:47

Κορύφωση των εκδηλώσεων για την επέτειο της λήξης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Με τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση -παρουσία 60 ξένων ηγετών, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας- κορυφώθηκαν το μεσημέρι στην Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα οι εκδηλώσεις για την επέτειο των 60 χρόνων από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στις πανηγυρικές εκδηλώσεις μετείχαν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν , ο αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, ο γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ο γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο ιάπωνας πρωθυπουργός Τζουνισίρο Κοϊζούμι, ενώ το βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, εκπροσώπησε ο υπουργός Τζον Πρέσκοτ. Παρόντες ήταν επίσης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρόεδρος Πουτιν, με τον Τζορτζ Μπους στο πλευρό του, και οι υπόλοιποι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων παρακολούθησαν τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση από ειδική εξέδρα μπροστά στο τοίχο του Κρεμλίνου και το Μαυσωλείο του Λένιν (όχι, όμως, από το ίδιο σημείο απ’ όπου επι ΕΣΣΔ ο γενικός γραμματέας του ΚΚΣΕ και τα μέλη του Ανωτάτου Σοβιετ παρακολουθούσαν τις μεγάλες παρελάσεις στην Κόκκινη Πλατεία) και χειροκρότησαν θερμά, όχι μόνο τα στρατιωτικά αγήματα που παρήλασαν αλλά και τους βετεράνους απ’ όλα τα μέτωπα του πολέμου. Στην παρέλαση μετείχαν 7.000 ρώσοι στρατιώτες και 2.500 βετεράνοι του πολέμου.

Αίσθηση πάντως έχει προκαλέσει το γεγονός ότι Λεττονία και Εσθονία προτίμησαν να μην παραστούν στις εκδηλώσεις θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να υπενθυμίσουν πως το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν η αρχή της σοβιετικής κατοχής στις χώρες της Βαλτικής.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, προσφωνώντας τους ξένους ηγέτες πριν την έναρξη της στρατιωτικής παρέλασης, τόνισε πως δεν πρέπει ποτέ να επιτραπεί η επανάληψη του Ψυχρού ή Θερμού Πολέμου και χαρακτήρισε τη ρωσο-γερμανική συμφιλίωση ως ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα στην μεταπολεμική Ευρώπη.

Όπως είπε ο κ. Πούτιν, η Ρωσία θα θυμάται πάντα τη βοήθεια που προσέφεραν στη Σοβιετική Ένωση οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Γαλλία και άλλες χώρες καθώς και οι Γερμανοί και Ιταλοί αντιφασίστες για να νικήσει τους Ναζί. Επιπρόσθετα, ο Βλάντιμιρ Πούτιν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο του Κόκκινου Στρατού στη Συμμαχική νίκη, υπογραμμίζοντας πως «με την απελευθέρωση της Ευρώπης και τη μάχη του Βερολίνου, ο Κόκκινος Στρατός συνέβαλε στο νικηφόρο τέλος του πολέμου».

«Αντιμετωπίζοντας σήμερα τις απειλές της τρομοκρατίας, πρέπει να παραμείνουμε πιστοί στις μνήμες των πατέρων μας. Πρέπει να υπερασπίσουμε την παγκόσμια τάξη, στηριγμένη στην ασφάλεια και τη δικαιοσύνη ,σε έναν νέο πολιτισμό αμοιβαίων σχέσεων που δεν θα επιτρέπει την επανάληψη Ψυχρών ή θερμών πολέμων», τόνισε μεταξύ άλλων ο ρώσος πρόεδρος.

Σε λίγη ώρα εξάλλου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας θα τιμηθεί από τον Πρόεδρο Πουτιν στο Κρεμλίνο για την αντιστασιακή δράση του.