Στην αποτελεσματικότερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. αναμένεται να εστιάσει η σύνοδος των ηγετών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο, στην Βιέννη.
Στην αποτελεσματικότερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. αναμένεται να εστιάσει η σύνοδος των ηγετών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο, στην Βιέννη.
Ενόψει και της «πρεμιέρας» για το Ευρωπαϊκό Σώμα Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, που έχει προγραμματισθεί για τις 6 Οκτωβρίου στην Βουλγαρία, η εν λόγω συνάντηση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του καγκελάριου της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν, με στόχο την «εναρμόνιση των πολιτικών», όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ ο ευρωπαϊκός ιστότοπος EU Observer.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τόσο ο ίδιος ο καγκελάριος όσο και ο υπουργός Εξωτερικών του, Σεμπάστιαν Κουρτς, δήλωσαν στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ότι «έχει γίνει πλέον κατανοητό στην Ε.Ε. ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι ροές παράτυπων μεταναστών και ότι είναι αναγκαίοι οι συνοριακοί έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα».
Στην σύνοδο, συνεχίζει το δημοσίευμα, θα λάβουν επίσης μέρος η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, ηγέτες «δύο αντίπαλων στρατοπέδων στην ευρωπαϊκή συζήτηση αναφορικά με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης».
Σε αυτό το πλαίσιο, τόσο το συγκεκριμένο δημοσίευμα του EU Observer όσο και η βελγική ολλανδόφωνη εφημερίδα De Standaard, κάνουν αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα με τους πρόσφυγες, σε συνέχεια και της πυρκαγιάς στο hotspot στη Μόρια της Λέσβου.
Ο EU Observer σημειώνει ότι η ηπειρωτική Ελλάδα παραμένει απαγορευτικός προορισμός για τους περισσότερους από 4.000 αιτούντες ασύλου που εκτοπίστηκαν εξαιτίας της πυρκαγιάς, για τους οποίους οι ελληνικές αρχές αγωνίζονται να εξασφαλίσουν στέγη, ενώ από τη μεριά της η Επιτροπή δηλώνει ότι οι μεταφορές προς την ηπειρωτική χώρα θα είναι περιορισμένες και οι αιτούντες ασύλου θα κρατούνται ως επί το πλείστον στα νησιά, προκειμένου να αποφευχθούν δευτερογενείς μετακινήσεις προς την υπόλοιπη Ευρώπη.
Έκρυθμη την κατάσταση την βλέπει η De Standaard
Η De Standaard, σε ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στα ελληνικά νησιά», περιγράφει μια «έκρυθμη» κατάσταση, η οποία, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, «τείνει να βγει εκτός ελέγχου». Στην συνέχεια, ο συντάκτης αναφέρεται στις προσπάθειες της κυβέρνησης να καταλαγιάσει τα πνεύματα, ναυλώνοντας ένα πλοίο προκειμένου να βρουν κατάλυμα οι εκατοντάδες πρόσφυγες που έχουν μείνει άστεγοι μετά από τις υλικές ζημιές που προκλήθηκαν στον καταυλισμό λόγω της πυρκαγιάς.
Στο ίδιο δημοσίευμα, επισημαίνεται εξάλλου ότι σύμφωνα με την ΕΛΑΣ οι αιτούντες άσυλο που βρίσκονται αυτήν την στιγμή εγκλωβισμένοι στα νησιά, ξεπερνούν τους 10.184 όταν οι υφιστάμενες υποδομές επαρκούν για λιγότερους από τους μισούς.
Αυτό συμβαίνει, διευκρινίζει ο συντάκτης, επειδή ένα σκέλος της συμφωνίας με την Τουρκία για το προσφυγικό δείχνει να καρκινοβατεί: οι επαναπροωθήσεις δηλαδή προσφύγων (που η συμφωνία προβλέπει) για την Τουρκία, πραγματοποιούνται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς λόγω των γραφειοκρατικών διατυπώσεων. Και τούτο διότι οι αιτούντες άσυλο προσφεύγουν στην ελληνική Δικαιοσύνη για να προσβάλουν τις σχετικές αποφάσεις, με αποτέλεσμα να μην επιστρέφει κανείς τους στην Τουρκία, την στιγμή που καταφθάνουν καθημερινά εκατοντάδες άλλοι πρόσφυγες από τα τουρκικά παράλια.