Πολιτική
Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2016 12:35

Νέος πονοκέφαλος για το Μαξίμου το «Καλογρίτσας-gate»

Έντονος προβληματισμός επικρατεί σε πολλά στελέχη της κυβέρνησης για το γεγονός ότι ένα από τα «βαριά» χαρτιά του Μαξίμου, οι τηλεοπτικές άδειες, μοιάζει να γυρίζει μπούμερανγκ. Η εμπλοκή ενός εκ των υπερθεματιστών, της οικογένειας Καλογρίτσα, με δάνεια από την τράπεζα Αττικής και προβληματικό, όπως λένε οι πληροφορίες, πόθεν έσχες «συντηρεί» την αρνητική δημοσιότητα.

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Έντονος προβληματισμός επικρατεί σε πολλά στελέχη της κυβέρνησης για το γεγονός ότι ένα από τα «βαριά» χαρτιά του Μαξίμου, οι τηλεοπτικές άδειες, μοιάζει να γυρίζει μπούμερανγκ.

Η εμπλοκή ενός εκ των υπερθεματιστών, της οικογένειας Καλογρίτσα, με δάνεια από την τράπεζα Αττικής (το χαρτοφυλάκιο της οποίας εμφανίζει πάνω από 2 δισ. «κόκκινα» δάνεια) με εμπλοκή σε υποθέσεις φοροδιαφυγής και προβληματικό, λένε οι πληροφορίες, πόθεν έσχες «συντηρεί» την αρνητική δημοσιότητα.

Ενδεικτική είναι η δήλωση – προειδοποίηση του κ. Τσίπρα την περασμένη Κυριακή ότι «όποιος από τους υπερθεματιστές δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει ή να δικαιολογήσει τα χρήματά του, θα εκπέσει το επόμενο δευτερόλεπτο».

Εντονότατες βέβαια επιφυλάξεις για τον κ. Καλογρίτσα έχει εκφράσει και συνεχίζει να εκφράζει τόσο δημοσίως όσο και πίσω από τις κλειστές πόρτες ο κουμπάρος του, υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.

Επί του παρόντος πάντως συνεργάτες του Πρωθυπουργού σημειώνουν ότι για το θέμα υπάρχουν τρεις ημερομηνίες σταθμοί: Η συνεδρίαση του ΣτΕ στις 30 Σεπτεμβρίου για τις τηλεοπτικές άδειες -είναι άγνωστο βέβαια πότε θα εκδοθεί η απόφαση-, η δημοσιοποίηση, σε δύο εβδομάδες, του πορίσματος της ΤτΕ για την Attica Bank και η κλήση, το επόμενο διάστημα, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής των τεσσάρων υπερθεματιστών. Επιπροσθέτως, την ερχόμενη Δευτέρα λήγει η διορία για την καταβολή της πρώτης δόσης.

Την ίδια βέβαια ώρα κυβερνητικά στελέχη, όπωςο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής και ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρ. Σπίρτζης, με δηλώσεις τους ρίχνουν στην κυριολεξία «λάδι στη φωτιά». Ο μεν πρώτος, μιλώντας στον Βήμα Fm δήλωσε ότι αυτοί που ανακήρυξαν υπερθεματιστή τον κ. Καλογρίτσα «αν αποδειχθούν στοιχεία, βεβαίως, έχουν ευθύνη, και ποινικές και πολιτικές».

Ο δεύτερος, μιλώντας στο «Κόκκινο» επιτέθηκε στον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα με αφορμή την υπόθεση της Attica Bank ισχυριζόμενος ότι πίσω από τις αποκαλύψεις για την Attica Bank «υπάρχει σχέδιο να μην υπάρχει η τράπεζα».

«Υπάρχουν συγκεκριμένοι άνθρωποι που με συνέπεια θέλουν είτε να μην υπάρχει η τράπεζα Αττικής είτε να την πουλήσουν και να μην ελέγχεται από τη χώρα. Το έχουν καταφέρει για το 98% του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και θέλουν και το υπόλοιπο 1,5 – 2% που έχει απομείνει. Μέσα σε αυτούς δυστυχώς είναι και ο κ. Στουρνάρας. Για να μην πω ότι είναι ο κύριος εκφραστής αυτού του θέματος για τον αφελληνισμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος», είπε ο κ. Σπίρτζης. Στον υπουργό απάντησαν κύκλοι της ΤτΕ με την ρήση «κρείττον του λαλείν το σιγάν».

Η υπόθεση του κ. Καλογρίτσα και η επικείμενη απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες έχει πυροδοτήσει και εκλογικά σενάρια. Ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε ευθέως πως αν ο νόμος για τις άδειες κριθεί από το ΣτΕ αντισυνταγματικός τότε πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές.

Τα εν λόγω σενάρια ενισχύθηκαν χθες και με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Κι αυτό διότι σύμφωνα με το άρθρο 27 του Συντάγματος ο κ. Τσίπρας μπορεί πλέον, να μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ζητήσει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών για μείζον εθνικό θέμα, αλλάζοντας μόνο τους υπουργούς Τύπου και Εσωτερικών και παραμένοντας ο ίδιος πρωθυπουργός.

Μέχρι χθες εκλογές μπορούσαν να γίνουν μόνο με παραίτηση της κυβέρνησης. Σε αυτήν την περίπτωση ο ΠτΔ θα έδινε διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στα τρία πρώτα κόμματα και εφόσον δεν συγκροτείτο νέα κυβέρνηση, ούτε στη σύσκεψη του ΠτΔ με τους πολιτικούς αρχηγούς που θα ακολουθούσε, θα σχηματιζόταν υπηρεσιακή κυβέρνηση με επικεφαλής έναν από τους προέδρους των τριών ανωτάτων δικαστηρίων, η οποία θα οδηγούσε τη χώρα στις εκλογές.