Πολιτική
Τρίτη, 10 Μαΐου 2005 14:05

ΠΑΣΟΚ: «Πολιτειακό όνειδος» και «δικαστικό πραξικόπημα» η απόφαση του Εκλογοδικείου

Δριμύτατη ήταν η αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, στην απόφαση του εκλογοδικείου για την αλλαγή των εδρών στη Βουλή με την επίμαχη καταμέτρηση των λευκών ψηφοδελτίων http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/05/10/1041490.htm .

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε την απόφαση «πολιτειακό όνειδος» και «δικαστικό πραξικόπημα», ενώ όπως υπογράμμισε, «η Ν.Δ. και ο κ. Καραμανλής, θα πρέπει να αναλογιστούν τις συνταγματικές και τις δημοκρατικές τους ευθύνες απέναντι σ' αυτό το πολιτειακό όνειδος. Γιατί πάνω απ' όλα πρέπει να είναι το κύρος και η αξιοπιστία της Δικαιοσύνης, το κύρος και η αξιοπιστία των εκλογών, της Δημοκρατίας μας. Το κύρος και η αξιοπιστία της χώρας».

«Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να παραμένει απαθής δέκτης τέτοιων μεθοδευμένων αποφάσεων, που, πλήττουν βάναυσα το πολίτευμά μας, αλλά και το κύρος της Χώρας. Δεν διακυβεύεται, όμως, μόνο η αρχή της πολιτικής ισότητας, η ίδια η βασική δημοκρατική αρχή, το ίδιο το εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν είναι μόνο απαράδεκτη η κλοπή μιας έδρας από το ΠΑΣΟΚ. Με αυτή τη μοναδική στα διεθνή και ευρωπαϊκά χρονικά απόφαση, της συγκεκριμένης πλειοψηφίας του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, απειλούνται άμεσα και οι επόμενες εκλογές. Με τι εκλογικό νόμο θα γίνουν; Θα τον αλλάξει η Κυβέρνηση; Θα πει να προσμετρώνται τα λευκά; Έτσι θα γίνουν και οι δημοτικές εκλογές; Κι αν μετά, ένα άλλο δικαστήριο, το Συμβούλιο της Επικρατείας επιμείνει στην πάγια Νομολογία του, για τις εκλογές στους ΟΤΑ τι θα γίνει; Θα ακυρωθούν εκ νέου τα αποτελέσματα;», σημειώνει στη δήλωσή του ο Γιώργος Παπανδρέου για την αλλαγή εδρών στη Βουλή.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «πρωτάκουστη μετά τη μεταπολίτευση, υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών της χώρας» και «ανήκουστη για κάθε ευνομούμενη χώρα, εκ των υστέρων εφαρμογή δύο εκλογικών νόμων. Ενός, δήθεν αντισυνταγματικού, για όλη την Επικράτεια και ενός, δήθεν για πρώτη φορά ορθού, στο Νομό Πέλλας».

Και ο κ. Παπανδρέου προσθέτει: «Πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους ότι, ύστερα από αυτό το δικαστικό πραξικόπημα, βρισκόμαστε ενώπιον μιας αδιανόητης εκλογικής αβεβαιότητας. Το δημοκρατικό κεκτημένο, η εύρυθμη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος τίθεται υπό αμφισβήτηση, στον πυρήνα του που είναι η διασφάλιση της γνησιότητας της εκλογικής διαδικασίας.

Πρέπει, επιτέλους, να γίνει αντιληπτό, ότι η χώρα δεν αντέχει άλλο διασυρμό στα Διεθνή Δικαστήρια. Γιατί είναι απολύτως βέβαιο, ότι και μόνο οι διαδικαστικές μεθοδεύσεις που έγιναν, αρκούν για να καταδικαστεί η χώρα στο Στρασβούργο.

Είναι αυτονόητο ότι κανένας πολιτικός με σοβαρότητα και στοιχειώδη αξιοπρέπεια δεν μπορεί και δεν θα πρεπε να δεχθεί να εισέλθει ή να επανέλθει στη Βουλή με έναν τέτοιο απαράδεκτο τρόπο».