Πολιτική
Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2016 12:34

Όλα τα μέτωπα ανοικτά για την κυβέρνηση

Με όλα τα θέματα «πάνω στο τραπέζι» βρίσκεται η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, με χρονικό ορίζοντα το τέλος του τρέχοντος έτους όπου θα ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό η τύχη του λεγόμενου «οδικού χάρτη» Τσίπρα. 

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Με όλα τα θέματα «πάνω στο τραπέζι» βρίσκεται η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, με χρονικό ορίζοντα το τέλος του τρέχοντος έτους όπου θα ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό η τύχη του λεγόμενου «οδικού χάρτη» Τσίπρα. 

Στην εν εξελίξει αξιολόγηση το «μπλόκο» των δανειστών στην πρωθυπουργική εξαγγελία για τον ακατάσχετο λογαριασμό των ελευθέρων επαγγελματιών ανάγκασε το οικονομικό επιτελείο να αναζητήσει νέα κίνητρα για τη χρήση του πλαστικού χρήματος και να φέρει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, χωρίς τη ρύθμιση για το ακατάσχετο. 

Κυρίως όμως κατέδειξε για ακόμη μια φορά τον βαθμό δυσκολίας στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς εν όψει και πολύ πιο «δύσκολων» θεμάτων, όπως για παράδειγμα τα εργασιακά και οι ιδιωτικοποιήσεις. Ειδικά για τις αλλαγές στα εργασιακά, κρίσιμες ημερομηνίες είναι το τέλος Σεπτεμβρίου όπου η επιτροπή Σοφών θα δώσει στη δημοσιότητα το πόρισμά της και τα τέλη Οκτωβρίου όπου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα εκδώσει την απόφασή του για τις ομαδικές απολύσεις και το υπουργικό βέτο.

Το «χαρτί» των ΗΠΑ

Στο κρίσιμο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, η κυβέρνηση παίζει για μία ακόμη φορά το χαρτί του αμερικανικού παράγοντα. Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς βρίσκεται ήδη στις ΗΠΑ όπου την Παρασκευή είχε επαφές στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ με τον υφυπουργό Οικονομικών Νέιθραν Σιτς και στον Λευκό Οίκο, με τον σύμβουλο του προέδρου Ομπάμα για θέματα διεθνούς οικονομίας Άντιγουεϊλ Αντεγέμο.

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, ο κ. Παππάς υπογράμμισε στους συνομιλητές του την ανάγκη να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν οι συμφωνηθείσες συνομιλίες για την οριστική διευθέτηση του ελληνικού χρέους, χωρίς καθυστερήσεις που έχουν να κάνουν με τις πολιτικές εξελίξεις και τις εκλογικές αναμετρήσεις της κάθε χώρας.

Έμφαση στην ελάφρυνση των πλεονασμάτων

Αυτήν τη φορά η κυβέρνηση έχει ρίξει στο τραπέζι και το ζήτημα της ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 και μετά. Και για τα δύο ευελπιστεί ότι θα παρθούν αποφάσεις το επόμενο εξάμηνο. Ωστόσο η ελάφρυνση του χρέους, παρότι προβλέπεται από τη συμφωνία του περασμένου Μαΐου, σκοντάφτει στις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2017, ενώ για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων θα χρειαστεί αλλαγή των όρων της συμφωνίας, κάτι που κορυφαίοι παράγοντες της Κομισιόν αποκλείουν. 

Την ίδια ώρα ο κ. Τσίπρας, μετά την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο στην Αθήνα, «παίζει» σε ευρωπαϊκό επίπεδο το χαρτί του λεγόμενου «Club Med», ευελπιστώντας σε χαλάρωση της στάσης των «σκληρών» του Βορρά τόσο σε επίπεδο Συμφώνου Σταθερότητας όσο και στο μείζων θέμα του προσφυγικού – μεταναστευτικού.

Στην ημεδαπή μείζον θέμα για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς αποτελεί το νέο τηλεοπτικό τοπίο. Εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ στις 30 Σεπτεμβρίου στο Μαξίμου επιθυμούν τα νέα κανάλια να έχουν εκπέμψει σήμα μέχρι τέλους του έτους.

Οι 53+ και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Το Σάββατο και την Κυριακή συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ με βασικό θέμα το επικείμενο 2ο Συνέδριο του κόμματος τον Οκτώβριο, όπου το στοίχημα που θα πρέπει να κερδίσει ο κ. Τσίπρας είναι η μετατροπή του κυβερνώντος κόμματος από ένα κλειστό «club» του πάλαι ποτέ 4% στα κοινωνικά στρώματα που τον στήριξαν στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.

Ωστόσο και παρά το γεγονός ότι η Αριστερή Πλατφόρμα αποτελεί παρελθόν, οι «53+» αναμένεται να «κατέβουν» με «σκληρή» γραμμή, ειδικά σε θέματα που αφορούν την πολυφωνία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και τη συμμετοχή του στα κέντρα λήψεως των αποφάσεων. Ανάλογη «σκληρή» στάση θα κρατήσουν και στο θέμα της ένταξης των λεγόμενων «πασοκογενών» στελεχών στον στενό κομματικό πυρήνα και στο χωρίς ασφαλιστικές δικλίδες άνοιγμα των οργανώσεων πανελλαδικά.

«Βλέποντας και κάνοντας» για ανασχηματισμό και εκλογές

Αμέσως μετά το πέρας του συνεδρίου, πιθανότατα τον προσεχή Νοέμβριο, θα ακολουθήσει ο κυβερνητικός ανασχηματισμός.

Εκτός κι αν ο Αλέξης Τσίπρας έχει λάβει θετικά μηνύματα τόσο από το μέτωπο της δεύτερης αξιολόγησης όσο και από εκείνο του χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων. Σε αυτήν την περίπτωση θα κρατήσει το χαρτί του ανασχηματισμού μόλις παρθούν και ανακοινωθούν οι σχετικές αποφάσεις, ώστε να σηματοδοτήσει ένα γενικό «restart» με αιχμή την έξοδο της χώρας από την κρίση. 

Σε κάθε περίπτωση η πορεία όλων των παραπάνω θεμάτων θα καθορίσει και τις εξελίξεις το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους, χωρίς να μπορεί κανείς να αποκλείσει, σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, το χαρτί των εκλογών.

Το σίγουρο είναι ότι στο Μαξίμου θεωρούν βέβαιο ότι δημοσκοπικά δεν μπορούν να αντέξουν μέχρι τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2017 για ενδεχόμενα καλά νέα στο θέμα του χρέους, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.