Αθλητικά
Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2016 13:02

UEFA: Νέος πρόεδρος ο Τσέφεριν

Ο Αλεκσάντερ Τσέφεριν είναι από σήμερα ο νέος πρόεδρος της UEFA.

Ο Αλεκσάντερ Τσέφεριν είναι από σήμερα ο νέος πρόεδρος της UEFA.

Ο 48χρονος Σλοβένος ήταν ο μεγάλος νικητής της εκλογικής διαδικασίας που έλαβε χώρα στην Αθήνα, καθώς έλαβε 42 ψήφους έναντι μόλις 13 του επικεφαλής της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Ολλανδίας, Μίκαελ φαν Πράαγκ. Ο νέος διοικητικός ηγέτης της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας διαδέχεται τον Μισέλ Πλατινί, ο οποίος εδώ κι αρκετό καιρό έχει παυθεί από τα καθήκοντά του λόγω της εμπλοκής του στο σκάνδαλο διαφθοράς της FIFA.

Στις πρώτες του δηλώσεις ο νέος «ισχυρός άνδρας» της UEFA μίλησε για πλήρη διαφάνεια, ενώ προανήγγειλε αρκετές αλλαγές: «Είναι μεγάλη τιμή για μένα και η σημερινή μέρα σημαίνει πάρα πολλά και για την οικογένειά μου. Δεν είμαι άνθρωπος που του αρέσουν οι δημόσιες σχέσεις, αλλά η διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα και η σκληρή δουλειά. Επίσης κρατώ πάντα τις υποσχέσεις μου.»

Ο Τσέφεριν είναι δικηγόρος, πατέρας τριών παιδιών και στην πατρίδα του είναι από τα πλέον διάσημα πρόσωπα, έχοντας ακολουθήσει την ανάλογη πορεία του πατέρα του. Παίκτης ποδοσφαιρικής ομάδας δικηγόρων στη Λιουμπλιάνα, βρέθηκε για έξι μήνες στο διοικητικό συμβούλιο της Ολίμπια Λιουμπλιάνας, της οποίας ήταν επί χρόνια νομικός σύμβουλος.

Μεταπήδησε γρήγορα στην ομοσπονδία της χώρας του και εξελέγη πρόεδρος. Το 2012 αποφάσισε να πάρει από τη λίγκα την ευθύνη της διεξαγωγής του πρωταθλήματος, προσέλκυσε νέες χορηγίες, μεταξύ των οποίων και για την ονομασία του πρωταθλήματος της πρώτης κατηγορίας, βελτίωσε τις τηλεοπτικές συμφωνίες, τα βρήκε με τους διεθνείς ποδοσφαιριστές για τα πριμ τους και δημιούργησε καλό κλίμα στην εθνική και στα πρωταθλήματα. Με όλα αυτά κατάφερε να επανεκλεγεί στην προεδρία της ομοσπονδίας το 2015, να αποκτήσει φήμη στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και από σήμερα να κάθεται στην προεδρική καρέκλα της UEFA.