Κόσμος
Πέμπτη, 12 Μαΐου 2005 19:56

Οι Ευρωπαίοι προειδοποιούν το Ιράν με διακοπή συνομιλιών

Ο γάλλος ΥΠΕΞ Μισέλ Μπαρνιέ κάλεσε χθες το Ιράν να μην προβεί «σε μία χειρονομία της οποίας τις επιπτώσεις γνωρίζει καλά», καθώς η Τεχεράνη απειλεί να επαναλάβει τις πυρηνικές της δραστηριότητες.

Η απόφαση της Τεχεράνης να επαναλάβει τις δραστηριότητές της για εμπλουτισμό ουρανίου αντιτίθεται στη συμφωνία του Νοεμβρίου με την ευρωπαϊκή τρόικα (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία), και στις αποφάσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), προειδοποίησε ο κ. Μπαρνιέ.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ δήλωσε ότι θα υποστηρίξει μία προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, εάν το Ιράν παραβιάσει τις υποχρεώσεις του.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, της Γαλλίας, και της Γερμανίας, σε επιστολή τους προς τον Χάσαν Ροχανί, τον επικεφαλής διαπραγματευτή του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, προειδοποιούν ότι η επανάληψη του προγράμματος «θα οδηγήσει την διαπραγματευτική διαδικασία στο τέλος της και οι συνέπειες μόνο αρνητικές μπορεί να είναι για το Ιράν».

Στην ίδια επιστολή, οι τρεις υπουργοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υποστηρίξουν την έκκληση των ΗΠΑ για προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας για πιθανές οικονομικές κυρώσεις η άλλα μέτρα σε βάρος της Τεχεράνης.

Το Ιράν από την πλευρά του υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου αφορά αποκλειστικά τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και όχι στην κατασκευή όπλων.

Στην Τεχεράνη, ο Χάσαν Ροχανί, σε συνάντηση που είχε με τον Σεργκέϊ Κίσλιακ, υφυπουργό αρμόδιο για τον Αφοπλισμό και την Εθνική Ασφάλεια της Ρωσίας, προανήγγειλε ότι η χώρα του ενδέχεται να σταματήσει να συμμορφώνεται προς την Συνθήκη για την Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων(TNP) εάν εμποδιστεί να χρησιμοποιήσει την πυρηνική τεχνολογία για ειρηνικούς σκοπούς.

Η απόφαση της Τεχεράνης να επαναλάβει τμήμα της διαδικασίας εμπλουτισμού του ουρανίου είναι δικαιολογημένη και νόμιμη και δεν υπονομεύει τη διεθνή ασφάλεια, δήλωσε στη Μόσχα αξιωματούχος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας.

Η Ρωσία κατασκεύασε στο Ιράν τον πυρηνικό σταθμό του Μπουσέρ και υπενθυμίζει συνεχώς ότι η Τεχεράνη έχει το δικαίωμα να εκμεταλλευθεί την πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς, και να αποκτήσει για τον σκοπό αυτόν σύγχρονη τεχνολογία.

Ωστόσο, η Μόσχα επαναλαμβάνει ότι τάσσεται, μαζί με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, κατά της διασποράς των πυρηνικών όπλων και θεωρεί αναγκαίο το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο.

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις προειδοποιήσεις της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας ότι θα σταματήσουν τις διαπραγματεύσεις τους με το Ιράν, σε περίπτωση που η Τεχεράνη επαναλάβει τον εμπλουτισμό ουρανίου.