Μια εξαιρετικά σημαντική ανακάλυψη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό Βρετανικό έντυπο «Nature Medicine» αναφορικά με την ανακάλυψη ενός νέου επιγονιδιωματικού μηχανισμού που αφορά στην καρδιαγγειακή νόσο.
Μια εξαιρετικά σημαντική ανακάλυψη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό Βρετανικό έντυπο «Nature Medicine» αναφορικά με την ανακάλυψη ενός νέου επιγονιδιωματικού μηχανισμού που αφορά στην καρδιαγγειακή νόσο.
Την ανακάλυψη έκαναν επιστήμονες από τρεις ευρωπαϊκές χώρες, την Ελλάδα, τη Σουηδία και τη Γερμανία.
Οι ειδικοί ανακάλυψαν νέο μηχανισμό που εμπλέκεται στην αρτηριοσκλήρυνση, της πρώτης αιτίας καρδιαγγειακών νοσημάτων και θανάτων στον ανεπτυγμένο κόσμο. Τα πειράματα της βασικής έρευνας επιβεβαίωσαν την υπόθεση της μελέτης, ότι δηλαδή η τροποποίηση του νουκλετιδίου αδενοσίνη μέσω του μηχανισμού adenosine-to-inosine RNA editing ελέγχει την έκφραση της καθεψίνης S και εμπλέκεται σε μονοπάτια αθηρογένεσης και αγγειακής φλεγμονής μέσω ρύθμισης της μέτα-μεταγραφικής δραστηριότητας.
Η μελέτη διενεργήθηκε υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή καρδιολογίας Κωνσταντίνο Στέλλου του Πανεπιστημίου Goethe της Φρανκφούρτης ενώ, πολύ σημαντική συμμετοχή στη μελέτη είχαν και δύο Κλινικές του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η Θεραπευτική Κλινική με τον Επίκουρο Καθηγητή κύριο Σταματελόπουλο και η 1η Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική με την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κυρία Φραγκίσκα Σιγάλα.
Να σημειωθεί ότι η μελέτη βασίσθηκε σε δεδομένα που προήλθαν από 97 εθελοντές στους οποίους διενεργήθηκαν ειδικές αγγειολογικές και αιματολογικές εξετάσεις στη Μονάδα Αγγειολογίας και Παθοφυσιολογίας του Ενδοθηλίου και στο εργαστήριο του Ογκολογικού τμήματος της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, καθώς και από τη συλλογή και ανάλυση δειγμάτων αθηρωματικών πλακών και ανευρυσμάτων από την 1η Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική του ΕΚΠΑ.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι προεκτάσεις της μελέτης είναι σημαντικές δεδομένου ότι δίνεται η δυνατότητα να μελετηθεί το νέο αυτό παθοφυσιολογικό μονοπάτι ως υποκείμενος μηχανισμός σε άλλα νοσήματα που σχετίζονται με αυξημένο φλεγμονώδες φορτίο όπως για παράδειγμα στα αυτοάνοσα νοσήματα, αλλά και ως πιθανός θεραπευτικός στόχος στην πρόληψη και αντιμετώπιση της αθηρωματικής νόσου όπως είναι η στεφανιαία νόσος και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Προς αυτή τη κατεύθυνση συνεχίζεται η συνεργασία Κλινικών της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ με το Πανεπιστήμιο Goethe της Φρανκφούρτης.