Πολιτική
Παρασκευή, 13 Μαΐου 2005 16:19

Βουλή - Όξυνση της αντιπαράθεσης στις δευτερολογίες

Στις εκφράσεις που χρησιμοποιεί εσχάτως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στάθηκε στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. «Τουρίστες, σφαλιάρες, πάτρωνες. Όταν τις πρωτάκουσα, θέλησα να πείσω τον εαυτό μου ότι οφείλονται σε ένδεια έκφρασης, ή έστω σε παραδρομή του λόγου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Θλίβομαι βαθύτατα, διότι αυτό σημαίνει ότι κάποιοι επιχειρούν να πάνε τον τόπο 50 χρόνια πίσω. Εμείς μ’ αυτό το παρελθόν έχουμε τελειώσει οριστικά».

«Και σήμερα, άκουσα και άλλη μια βαριά έκφραση: «Μικραίνετε την Ελλάδα». Τι θα πει αυτό; Μπορεί να το λέγανε πριν σαράντα, ή εξήντα, ογδόντα χρόνια. Στο μισό της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα δεν έχει θέση εδώ. Δεν μειώνετε εμένα. Εγώ είμαι ανοικτός σε κριτική και σε υποδείξεις. Εσείς μειώνετε τον εαυτό σας και τη χώρα», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Απαντώντας στις βολές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στη Λουκέρνη για το Κυπριακό, ο Κώστας Καραμανλής παρατήρησε πως ο κ. Παπανδρέου «δείχνει να έχει ένα παράπονο που δεν πιέσαμε την κυπριακή ηγεσία να υποχωρήσει στη Λουκέρνη, που δεν αναγκάσαμε τους Κυπρίους σε μια συμφωνία την οποία δεν θεωρούσαν αποδεκτή, που δεν ακολουθήσαμε τη δική σας πρακτική περί "τελευταίων ευκαιριών"».

Στις αναφορές του κ. Παπανδρέου περί ελλιπούς ενημέρωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στην οποία ο κ. Παπανδρέου μετείχε ως υπουργός Εξωτερικών, όχι μόνον δεν είχε συγκαλέσει ποτέ το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, αλλά μιλούσε απαξιωτικά για τους θεσμούς στοιχειώδους συνεννόησης. «Πότε υπήρξε τόσο τακτική ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων και της Βουλής, πότε συνεδρίαζε το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής τόσο συχνά. Πότε ενημερώσατε την κοινή γνώμη για τις προτάσεις για την ονομασία της FYROM;. Είναι καταλυτική η σύγκριση», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Όσον αφορρά το θέμα του «βασικού μετόχου», ο κ. Καραμανλής επισήμανε πως «η Ε.Ε. έχει αντιρρήσεις, τόσο ως προς το νόμο που ψηφίστηκε από εσάς, όσο και ως προς το νόμο που ψηφίσαμε εμείς. Η διαφορά είναι ότι εσείς ψηφίσατε νόμους που δεν τους εφαρμόσατε, ενώ εμείς θέλουμε να εφαρμόζονται οι νόμοι και προς κάθε κατεύθυνση».

Δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ εξαιτίας του «βασικού μετόχου», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής. Όταν όμως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν αναφέρεται στους πόρους που χάνονται από τις κακοτεχνίες των δημοσίων έργων της προηγούμενης κοινοβουλευτικής τετραετίας, «αυτό δείχνει ότι έγνοια δεν είναι τα συμφέροντα του τόπου, αλλά τα συμφέροντα των ολίγων», παρατήρησε.

Δευτερολογία Παπανδρέου

Εμείς θα λέμε πάντοτε την αλήθεια επειδή πονάμε τον τόπο, τόνισε στη δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας την παρατήρηση του Πρωθυπουργού για τη φρασεολογία που χρησιμοποίησε νωρίτερα από το βήμα της Βουλής.

Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ είχε καλέσει προσωπικώς τον κ. Μολυβιάτη για ενημέρωση στο υπουργείο Εξωτερικών, είχε επισκεφθεί τη Ρηγίλλης, ενώ ειδικά για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, είχε συζητήσει και με τον κ. Βαληνάκη. «Μη λέτε ότι κινηθήκαμε χωρίς διάλογο και συναίνεση. Εσείς παραπληροφορήσατε τα κόμματα, όταν δεν δώσατε πλήρη στοιχεία για την επιστολή Νίμιτς», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Εξάλλου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεινε στην ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση, τόσο στην κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού, όσο και στα ελληνοτουρκικά. «Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε πρωτοβουλίες για την προώθηση της ειρήνης. Δεν θα στηρίξουμε όμως τη μίζερη Ελλάδα που έχετε δημιουργήσει τους τελευταίους 14 μήνες», κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.