Σε τέσσερις τομείς αλλαγών στο Δημόσιο αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, σε σχετική εκδήλωση στο πλαίσιο της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Σε τέσσερις τομείς αλλαγών στο Δημόσιο αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, σε σχετική εκδήλωση στο πλαίσιο της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Βερναρδάκης έκανε λόγο για αλλαγές στις μεταρρυθμίσεις, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την εξωστρέφεια και την αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων. Τόνισε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε τεράστια πολιτικά και θεσμικά ελλείμματα, όμως μπορεί να περηφανευτεί ότι ανασυγκρότησε βασικά κομμάτια της διοίκησης.
«Έχουμε πρόθεση το 2018 να είναι η πρώτη χρονιά που το Δημόσιο θα κάνει συλλογικές συμβάσεις εργασίας, θα επαναφέρει το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο κ. Βερναρδάκης.
Για το ενιαίο μισθολόγιο σημείωσε ότι για πρώτη φορά οι μισθοί στο δημόσιο τομέα όχι μόνο δεν μειώθηκαν αλλά υπήρξαν και μικρές αυξήσεις.
Αναφερόμενος στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) είπε ότι σε λίγες μέρες γίνεται ο 25ος διαγωνισμός μέσω του οποίου θα εισαχθούν 160 άτομα, δηλαδή διπλάσιος αριθμός εισακτέων σε σχέση με πέρσι. Επισήμανε ότι ξεπάγωσε πέρσι ο διαγωνισμός που ήταν κλειστός για 3 χρόνια και πρόσθεσε ότι το ΕΚΔΔΑ αναβαθμίζεται σε κεντρικό γνωμοδοτικό σύμβουλο του κράτους σε θέματα δημόσιας διοίκησης και ερευνητικά θέματα.
Μιλώντας για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση ανέφερε ότι η χώρα μας βρίσκεται πολύ πίσω στον τομέα αυτό καθώς, όπως είπε, «από το 2000 μέχρι το 2015 διατέθηκε ένα δισ. ευρώ κατά μέσον όρο ετησίως για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και το αποτέλεσμα είναι μηδενικό». Είπε επίσης ότι θεσμοθετείται η ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων και εκτιμάται ότι το οικονομικό όφελος θα είναι μεγάλο καθώς υπολογίζεται ότι το δημόσιο μπορεί να γλυτώσει 400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως μόνο από την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων.
Παράλληλα ο κ. Βερναρδάκης είπε ότι επανασυστάθηκε το κυβερνητικό συμβούλιο μεταρρύθμισης, επεκτείνεται η βάση των ανοιχτών δεδομένων του Δημοσίου, γίνεται προσπάθεια βελτίωσης της πρόσβασης στις υπηρεσίες των ΚΕΠ μέσω της διαδικτυακής πύλης «Ερμής», καταργήθηκε το δημοτολόγιο, έγινε η ηλεκτρονική διασύνδεση 70 νοσοκομείων, υπάρχει σήμερα πρόσβαση πολιτών και επιχειρήσεων σε 60 υπηρεσίες με μόνο μία ηλεκτρονική αίτηση και γίνεται η προετοιμασία της «Διαύγειας» για την ένταξη και των ΜΚΟ.
Σε ό,τι αφορά την εξωστρέφεια ο κ. Βερναρδάκης τόνισε ότι δημιουργήθηκε διαγωνισμός καινοτομίας με ιδέες για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.