Θεσμικές παρεμβάσεις για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αλλά και δράσεις για τη στήριξη κοινωνικών αναγκών, με τα 246 εκατ. που αναμένεται να συγκεντρωθούν από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, προανήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας, κατά τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Όπως είπε, η κυβέρνηση άμεσα προχωρά στην ψήφιση του νόμου για τη διεύρυνση της χρήσης πλαστικού χρήματος. Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι «παγώνουν» οι ασφαλιστικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες ως και τις 31.12.2016.
Θεσμικές παρεμβάσεις για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αλλά και δράσεις για τη στήριξη κοινωνικών αναγκών, με τα 246 εκατ. που αναμένεται να συγκεντρωθούν από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τα εγκαίνια της 81ης ΔΕΘ. Όπως είπε, η κυβέρνηση άμεσα προχωρά στην ψήφιση του νόμου για την διεύρυνση της χρήσης πλαστικού χρήματος στα πρότυπα όλων των προηγμένων κρατών.
Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι ασφαλιστικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες ως και τις 31.12.2016, «παγώνουν», χωρίς να διαγράφονται, ώστε να μπορεί κανείς να είναι ασφαλιστικά ενήμερος εάν είναι συνεπής στις τρέχουσες οφειλές του.
Αναφερόμενος στη διανομή των 246 εκατ. ευρώ που αναμένεται να μπουν στα κρατικά ταμεία μετά τη δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για επέκταση του προγράμματος της ανθρωπιστικής κρίσης, με την παροχή επιπλέον 60.000 σχολικών γευμάτων για τους μαθητές που έχουν ανάγκη, στους πιο φτωχούς δήμους της χώρας. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πρόσβαση επιπλέον 15.000 παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, αλλά και στη χρηματοδότηση ενός προγράμματος με τίτλο «Γυρίζουμε Ελλάδα» που στόχο έχει να δώσει κίνητρα επιστροφής σε χιλιάδες νέους επιστήμονες που βρίσκονται στο εξωτερικό.
Επίσης, μέρος των χρημάτων, όπως είπε, θα δοθεί για να αλλάξει η εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων. «Μέσα στους επόμενους μήνες τα δημόσια νοσοκομεία θα έχουν ενισχυθεί με 10.000 νοσηλευτές και γιατρούς», υπογράμμισε, διευκρινίζοντας ότι οι προσλήψεις θα κατανεμηθούν ως εξής:
Αναφερόμενος στην Παιδεία, ο κ. Τσίπρας περιέγραψε τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης:
Στον προϋπολογισμό του 2017 900 εκατ. ευρώ θα δοθούν συνολικά για την ανθρωπιστική κρίση και την επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης πανελλαδικά, δεσμεύτηκε ο κ. Τσίπρας. Είπε επίσης ότι εντός του 2016 υλοποιούνται προγράμματα που αφορούν πάνω από 150.000 ανέργους.
«Παγώνουν» οι ασφαλιστικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες ως και τις 31.12.2016.
Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι ασφαλιστικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες ως και τις 31.12.2016, «παγώνουν», χωρίς να διαγραφούν, ώστε να μπορεί κανείς να είναι ασφαλιστικά ενήμερος εάν είναι συνεπής στις τρέχουσες οφειλές του.
«Διότι από 1.1.2017 οι ασφαλιστικές εισφορές δεν προκύπτουν αυθαίρετα αλλά συνδέονται με την πραγματική οικονομική δυνατότητα του ασφαλισμένου. Πρόκειται για ένα μέτρο πραγματική ανάσα για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες αλλά και για τη βιωσιμότητα του νέου δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης», είπε ο κ. Τσίπρας.
Παρεμβάσεις για διεύρυνση της φορολογικής βάσης
Θεσμικές παρεμβάσεις για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης προανήγγειλε επίσης από το βήμα της 81ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Όπως είπε, η κυβέρνηση άμεσα προχωρά στην ψήφιση του νόμου για την διεύρυνση της χρήσης πλαστικού χρήματος στα πρότυπα όλων των προηγμένων κρατών.
Παράλληλα, για τους επιχειρηματίες θεσπίζεται λογαριασμός αποκλειστικής χρήσης για πληρωμή προμηθευτών, μισθοδοσίας και ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών, χωρίς δυνατότητα κατάσχεσης. Επίσης άμεσα κατατίθεται ο νόμος για την οικιοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων (VDI), με τον οποίο, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, δίνεται η τελευταία ευκαιρία σε όσους απέκρυπταν χρήματα στο εξωτερικό, να τα δηλώσουν πληρώνοντας το νόμιμο φόρο που τους αναλογεί. «Και προειδοποιώ: Όσοι δεν το πράξουν θα το μετανιώνουν γιατί θα υποστούν βαρύτατες ποινικές συνέπειες. Η περίοδος της ασυλίας τους έχει πια τελειώσει», είπε επίσης ο Πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι με τα χαμηλότερα πλεονάσματα που θα διεκδικήσει η ελληνική κυβέρνηση και την ουσιαστική διεύρυνση της φορολογικής βάσης, θα υπάρχει σε δυο χρόνια ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος, ώστε να μειωθούν αισθητά τα φορολογικά βάρη, τόσο μέσω της επανεξέτασης των «άδικων» έμμεσων φόρων, όσο και με την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από έναν δικαιότερο φόρο. «Σε πρώτη φάση, όμως, μέσα στο 2017, προσανατολιζόμαστε στην επέκταση των απαλλαγών ώστε να ελαφρυνθούν τα πιο ευάλωτα στρώματα», συμπλήρωσε.
Τα πέντε επόμενα βήματα
Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε τα πέντε βήματα - οδικό χάρτη της κυβέρνησης αναφορικά με την οικονομία:
Ο κ. Τσίπρας στάθηκε στην ανάγκη στήριξης της εργασίας τονίζοντας ότι η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας δεν επιτυγχάνεται με τη μείωση του μισθολογικού κόστους. «Αντίθετα η αύξηση των μισθών και η αναδιανομή εισοδημάτων υπέρ του κόσμου της εργασίας είναι προϋπόθεση της ανάπτυξης και όχι αποτέλεσμά της», είπε.
Πρωτοβουλίες για «δίκαιη ανάπτυξη»
Ο κ. Τσίπρας έθεσε ως στόχο να κατοχυρώσει η Ελλάδα την παρουσία της στον πυρήνα της Ε.Ε. ως ένα πραγματικά σύγχρονο, ευρωπαϊκό, δημοκρατικό κράτος δικαίου. Επισήμανε επίσης ότι η χώρα μέχρι το 2021 μπορεί να παράξει νέο πλούτο, που θα διανεμηθεί δίκαια.
Αναφερόμενος στην ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι στο πλαίσιο της Δίκαιης Ανάπτυξης προωθούνται μια σειρά από μέτρα και πρωτοβουλίες:
Ο Πρωθυπουργός επέμεινε ότι η χώρα θα εστιάσει σε κλάδους στους οποίους διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα:
Τόνισε δε ότι η κυβέρνηση «προστατεύει και αξιοποιεί τη δημόσια περιουσία αποφεύγοντας λογικές ξεπουλήματος που ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις», την ίδια στιγμή που αξιοποιεί τα κοινοτικά κονδύλια. Έστειλε επίσης μήνυμα στους εγχώριους και στους ξένους επενδυτές να εκμεταλλευτούν τις επιχειρηματικές ευκαιρίες και το ευνοϊκό πλαίσιο.
«Η εικόνα της Ελλάδας αλλάζει»
Όπως υποστήριξε ο Πρωθυπουργός, η πρώτη Ευρωμεσογειακή σύνοδος που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το Σάββατο αποδεικνύει ότι η εικόνα της Ελλάδας αλλάζει. «Η Ελλάδα δεν είναι πλέον χώρα – παρίας. Μετασχηματίζεται σε πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη», είπε, κάνοντας λόγο για στρατηγικές επιλογές.
«Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό που θα είχε να αντιμετωπίσει ο ελληνικός λαός αν δεν είχε υπάρξει κυβερνητική ανατροπή το 2015, θα ήταν μια επιπλέον απώλεια της τάξης των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2018. Διότι τα πλεονάσματα ύψους 3% το 2015 και 4,5% από το 2016 και μετά, στα οποία είχε δεσμευτεί ο .ς Σαμαράς, μόνο με αίμα θα επιτυγχάνονταν» είπε εν συνεχεία ο κ. Τσίπρας, παρατηρώντας ότι οι στόχοι για τα πλεονάσματα που προβλέπει η Συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού είναι πλέον πολύ χαμηλότεροι. «Φανταστείτε, όμως, να ίσχυε η προηγούμενη δέσμευση της συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου για 3% πρωτογενές πλεόνασμα το 2015. Θα σήμαινε πρόσθετα μέτρα, με την έναρξη του 2016, ύψους σχεδόν 5 δισεκατομμυρίων ευρώ», συνέχισε.
Απολογισμός
Ο κ. Τσίπρας προχώρησε και σε απολογισμό για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης την περασμένη χρονιά. Δεσμεύτηκε ότι και οι πέντε αυτοκινητόδρομοι θα έχουν ολοκληρωθεί και θα δοθούν στην κυκλοφορία μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017.
«Παράλληλα όμως, καταφέραμε να αλλάξουμε προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, τις συμβάσεις παραχώρησης σε μια σειρά από άλλα έργα», συμπλήρωσε και συνέχισε: «Στη σύμβαση παραχώρησης του Λιμανιού στον Πειραιά, εξαιρέθηκε από τη σύμβαση παραχώρησης η Ζώνη Λιπασμάτων, πολλές περιοχές και αρχαιολογικοί χώροι της ευρύτερης περιοχής, καθώς και τα ακίνητα του ΟΛΠ που βρίσκονται εκτός χερσαίας ζώνης του Λιμένα», εξήγησε ο κ. Τσίπρας.
Τόνισε επίσης ότι στο Ελληνικό βρισκόμαστε πλέον πολύ κοντά στο σημείο έναρξης των εργασιών. Όπως εξήγησε, η νέα σύμβαση προβλέπει συνολικό όφελος 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για το ελληνικό δημόσιο, ενώ η οικοδομήσιμη γη μειώνεται κατά 1.000.000 τετραγωνικά, γεγονός που αυξάνει την έκταση που θα αξιοποιηθεί για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου.
«Η κυβέρνηση υλοποίησε σε ένα μεγάλο βαθμό όλα όσα υποσχέθηκε»
«Η κυβέρνηση υλοποίησε σε ένα μεγάλο βαθμό όλα όσα υποσχέθηκε», δήλωσε ο πρωθυπουργός και προχώρησε σε απολογισμό του κυβερνητικού έργου. «Καταφέραμε να προστατεύσουμε την πρώτη κατοικίας από πλειστηριασμούς» είπε ο Αλέξης Τσίπρας παρά το ότι, όπως είπε, υπήρχαν αντίθετες δεσμεύσεις από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
«Με τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος, όχι μόνο δεν επιβαρύναμε τους αγρότες, αλλά η πλειοψηφία τους θα δει και ελάφρυνση» σημείωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι οι πληρωμές ενισχύσεων για το 2015 έφτασαν τα 2,5 δισ., ενώ για το 2016 θα δοθούν άλλα 2,5 δισ. «Πετύχαμε τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ, καταφέραμε δωρεάν πρόσβαση των 2,5 εκατ. ανασφάλιστων συμπολιτών μας στις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας» προσέθεσε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε: «Η διατήρηση των κύριων συντάξεων και η κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές, ήταν κάτι που το καταφέραμε, βάζοντας παράλληλα ξανά σε τροχιά βιωσιμότητας το ασφαλιστικό μας σύστημα».
Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, είπε πως «δεσμευθήκαμε για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης» και «υλοποιήσαμε τη δέσμευσή μας». Υπογράμμισε πως «προχωρήσαμε στην ψήφιση του νόμου που προβλέπει ένα νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων και θέτει επιτέλους κριτήρια για την αξιολόγηση και την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων» και αναφέρθηκε στο νέο θεσμικό πλαίσιο στην Παιδεία, χαρακτηρίζοντας τη γενναία μεταρρύθμιση που βρίσκεται υπό διαμόρφωση. Αναφέρθηκε ακόμα στον «εξορθολογισμό της νομοθεσίας για τα δημόσια έργα», αλλά και για τον νόμο σχετικά με την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων και την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι για πρώτη φορά ανοίγουν και ελέγχονται οι λίστες της φοροδιαφυγής, σημειώνοντας πως ήδη έχουν βεβαιωθεί πάνω από 900 εκατ. από την αρχή του 2015 και η είσπραξη προχωράει με γρήγορους ρυθμούς. Επίσης, έκανε ειδική αναφορά στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την παραχώρηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων πανελλαδικής εμβέλειας.
Τα έργα στη βόρεια Ελλάδα
Μιλώντας για τη βόρεια Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι εντός του έτους υποβάλλονται οι δεσμευτικές προσφορές από τους υποψήφιους επενδυτές για το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ενώ αναφερόμενος στο μετρό, σημείωσε ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί ως το 2020.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, στο τέλος του 2018, θα έχει ο σιδηροδρομικός ΠΑΘΕ. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ανακατασκευή του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης, αλλά και στην κατασκευή του ελληνικού τμήματος του Αγωγού Φυσικού Αερίου ΤΑΡ. Παράλληλα, ανακοίνωση τη δημιουργία παραρτήματος του Πρωθυπουργικού Γραφείου στην Θεσσαλονίκη.
Επίθεση σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ
Επίθεση σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της 81ης ΔΕΘ, καταλογίζοντας τους καταστροφικές επιλογές. «Σε πέντε χρόνια καταστράφηκε το ένα τέταρτο του εθνικού μας πλούτου, μειώθηκε κατά 40% το διαθέσιμο εισόδημα, εκτοξεύθηκε στο 28% η ανεργία, διευρύνθηκε κατά 38% το όριο της φτώχειας» τόνισε ο πρωθυπουργός και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «πλέον οι ενδείξεις και οι δείκτες δείχνουν ότι αυτός ο κύκλος κλείνει, οφείλουμε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα τουλάχιστον σε ορίζοντα πενταετίας».
Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας «όχι στους γνωστούς κρατικοδίαιτους ολιγάρχες, των off shore και των θαλασσοδανείων, τα συμφέροντα των οποίων με σθένος υπερασπίζεται η ΝΔ του κου Μητσοτάκη».
Ο κ. Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στη Ρωσία, την οποία χαρακτήρισε φίλη χώρα. «Μας συνδέουν ιστορικοί, πολιτιστικοί και πνευματικοί δεσμοί» είπε και πρόσθεσε πως η Ρωσία παίζει κρίσιμο ρόλο στην παγκόσμια πολιτική και οικονομική σκηνή, ενώ συμπλήρωσε πως η Ελλάδα επιδιώκει να έχει συνεχή εμβάθυνση των οικονομικών, διπλωματικών και πολιτιστικών σχέσεων των δύο χωρών.