Πολιτική
Παρασκευή, 09 Σεπτεμβρίου 2016 11:21

Χρ. Σταϊκούρας: Υπάρχουν ισοδύναμα για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ

Στα 700 - 800 εκατ. ευρώ υπολογίζει η Ν.Δ. το κόστος μια μείωσης 30% του ΕΝΦΙΑ σε βάθος διετίας και έχει υπάρξει μελέτη για μια σειρά δημοσιονομικών ισοδυνάμων προκειμένου, η σχετική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη, να γίνει πράξη. 

Στα 700 - 800 εκατ. ευρώ υπολογίζει η Ν.Δ. το κόστος μια μείωσης 30% του ΕΝΦΙΑ σε βάθος διετίας και έχει υπάρξει μελέτη για μια σειρά δημοσιονομικών ισοδυνάμων προκειμένου, η σχετική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη, να γίνει πράξη. 

Αυτό δήλωσε ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο FM. 

«Το κόστος τού 30% σε βάθος διετίας είναι περίπου 700 - 800 εκατ. ευρώ, με βάση τις εισπράξεις που γίνονται. Πέρα από το γεγονός ότι αν είσαι αξιόπιστη ως χώρα, μπορείς να μειώσεις φορολογικούς συντελεστές χωρίς δημοσιονομικά ισοδύναμα, έχουμε και μία σειρά δημοσιονομικών ισοδυνάμων από το σκέλος των δαπανών, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν άμεσα, προκειμένου να γίνει αυτή η μείωση των φόρων», είπε. 

Ακόμη, υπενθύμισε ότι «το 2014, όταν σταθεροποιήθηκε η οικονομία» η κυβέρνηση Σαμαρά μπόρεσε να προχωρήσει σε «στοχευμένες μειώσεις φορολογικών συντελεστών, άρα δεν ήταν υποσχέσεις, ήταν πράξεις και μάλιστα χωρίς δημοσιονομικά ισοδύναμα».

«Το 2014 μειώθηκε ο ΦΠΑ στην εστίαση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, μειώθηκε ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%, διευρύνθηκαν τα κριτήρια χορήγησης επιδόματος θέρμανσης, μειώθηκε η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, χορηγήθηκε κοινωνικό μέρισμα» σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε: «Η επιλογή της ΝΔ είναι σαφής. Η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από το σκέλος των δαπανών».

Ερωτηθείς για τις δημοσιονομικές περιοχές, στις οποίες θα μπορούσαν να περιοριστούν οι δαπάνες, ο βουλευτής της Ν.Δ, απάντησε: «Μπορούν να περιοριστούν λίγο ακόμη οι λειτουργικές δαπάνες, δεν είναι απεριόριστα τα περιθώρια, είναι όμως υπαρκτά. Μπορεί να τεθεί σαφής δημοσιονομικός προγραμματισμός και στόχοι στα νομικά πρόσωπα της γενικής κυβέρνησης, καθώς υπήρξαν σημαντικές αποκλίσεις τα τελευταία χρόνια, ειδικά στις μαζικές μεταφορές, να αξιολογηθεί καλύτερα η συνεισφορά των νομικών προσώπων, να εξορθολογιστεί η μισθολογική δαπάνη, να σταθεροποιηθεί το ποσοστό προσλήψεων προς αποχωρήσεις σε έναν δείκτη».