Πολιτική
Δευτέρα, 16 Μαΐου 2005 16:52

Ανώτατη Εκπαίδευση - Υπέρ της αξιολόγησης το ΠΑΣΟΚ

Τη θέση του ΠΑΣΟΚ υπέρ της αξιολόγησης των πανεπιστημιακών επανέλαβε η η υπεύθυνη του Τομέα Παιδείας και Πολιτισμού του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Δαμανάκη, σε δήλωσή της με αφορμή το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Κληθείσα να σχολιάσει την απόφαση των πανεπιστημιακών για κινητοποιήσεις λόγω του ν/σ περί αξιολόγησης, η κ. Δαμανάκη είπε: «Εμείς δεν θα υποδείξουμε στους Πανεπιστημιακούς τι θα κάνουν. Η πολιτική μας θέση όμως είναι σαφής. Είμαστε υπέρ της αξιολόγησης. Υπέρ της εισαγωγής του ανταγωνισμού εντός του συστήματος της δημόσιας εκπαίδευσης. Από κει και πέρα νομίζω ότι όλοι μπορούν να τοποθετηθούν και με βάση τα δικά τους συμφέροντα αλλά και με βάση και τα συμφέροντα της κοινωνίας και του ελληνικού λαού».

Από την πλευρά του το ΚΚΕ, σε σχετική ανακοίνωσή του τονίζει ότι «μόνο κάποιος αφελής θα μπορούσε να πειστεί από την κυβερνητική προπαγάνδα ότι η "αξιολόγηση" έρχεται να διασφαλίσει την ποιότητα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Στην πραγματικότητα η "αξιολόγηση" αποτελεί το βασικό μοχλό για την ιδιωτικοποίηση και τον ασφυκτικό έλεγχο των ΑΕΙ - ΤΕΙ από μονοπωλιακές επιχειρήσεις (...)».

Όπως επισημαίνει το ΚΚΕ, «σύγχρονη κοινωνική ανάγκη δεν είναι η θέσπιση νέων μηχανισμών επιτήρησης και ελέγχου των ανώτατων ιδρυμάτων, αλλά η αποκατάσταση του κοινωνικού τους ρόλου».