Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης της Αυτοκτονίας, που είναι η 10η Σεπτεμβρίου κάθε έτους, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναδεικνύει την αυτοκτονία ως μείζον ζήτημα στις χώρες με υψηλό εισόδημα και αναδυόμενη απειλή στις χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης της Αυτοκτονίας, που είναι η 10η Σεπτεμβρίου κάθε έτους, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναδεικνύει την αυτοκτονία ως μείζον ζήτημα στις χώρες με υψηλό εισόδημα και αναδυόμενη απειλή στις χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος. Στην πραγματικότητα, το 2012, το 75% των αυτοκτονιών σε παγκόσμιο επίπεδο αφορούσε χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, πάνω από 800.000 άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο. Όπως αναφέρει ο ΠΟΥ η αυτοκτονία είναι η 2η κύρια αιτία θανάτου στις ηλικίες μεταξύ 15-29 ετών.
Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι ο «δείκτης» παγκόσμιας θνητότητας για τη αυτοκτονία είναι 16 ανά 100.000 άτομα και αυτό αντιστοιχεί περίπου σε ένα θάνατο κάθε 40 δευτερόλεπτα.
Όπως αναφέρει ο ΠΟΥ, η κατάποση των φυτοφαρμάκων, ο απαγχονισμός και τα πυροβόλα όπλα είναι από τις πιο κοινές μεθόδους αυτοκτονίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Εξάλλου, η φτώχεια, η ανεργία, η απώλεια αγαπημένων προσώπων, η κατάρρευση σχέσεων, νομικά προβλήματα, προβλήματα στην εργασία κ.λπ. είναι οι βασικοί προδιαθεσικοί παράγοντες κινδύνου για τα ευάλωτα άτομα. Τα ψυχικά προβλήματα όπως η κατάθλιψη και άλλες διαταραχές της διάθεσης, η χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών, ένα ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης στην παιδική ηλικία, η κοινωνική απομόνωση παίζουν επίσης κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη της αυτοκτονικής συμπεριφοράς.
Στην Ελλάδα ο αριθμός θανάτων από αυτοκτονίες, όπως αυτές χαρακτηρίστηκαν από τις ιατροδικαστικές και ανακριτικές αρχές, ανήλθε σε 533 το 2013, έναντι 508 το 2012. Στον αριθμό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται οι απόπειρες.
Σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, η οποία ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013, οι αυτοκτονίες των ανδρών αυξάνονται με την κρίση ενώ των γυναικών μειώνονται. Οι άνδρες επιλέγουν τον απαγχονισμό ενώ οι γυναίκες την πτώση. Οι ισχυρές ανθρώπινες σχέσεις, η κοινωνική «συνεκτικότητα» ειδικά με την οικογένεια και τους φίλους που προσφέρουν κοινωνικό στήριγμα, η υψηλή αυτοεκτίμηση και η σταθερότητα αποτελούν προστατευτικούς μηχανισμούς.
Οι αυτοκτονίες μπορούν να προληφθούν με έγκαιρες παρεμβάσεις σε εθνικό και τοπικό επίπεδο και οι οποίες συχνά είναι χαμηλού κόστους
Η Διεθνής Συνεργασία για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας (International Association for Suicide Prevention IASP ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) συνεργάζονται στενά από το 2003 για την πρόληψη των αυτοκτονικών τάσεων. Από τη συνεργασία αυτή προέκυψε η Παγκόσμια Ημέρα της Πρόληψης της Αυτοκτονίας να εορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Σεπτεμβρίου.
Εξάλλου, στο Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία του ΠΟΥ 2013-2020, τα κράτη μέλη έχουν δεσμευθεί να εργάζονται προς την κατεύθυνση του παγκόσμιου στόχου, που είναι η μείωση του ποσοστού των αυτοκτονιών στις χώρες μέλη κατά 10% μέχρι το 2020.