Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δείξει πως είναι καλύτερος ηγέτης από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, υποστήριξε ο υποψήφιος των Ρεπουμπικανών για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δείξει πως είναι καλύτερος ηγέτης από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, υποστήριξε ο υποψήφιος των Ρεπουμπικανών για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Μιλώντας στην εκδήλωση "Commander-in-Chief" που οργάνωσε στη Νέα Υόρκη το τηλεοπτικό δίκτυο NBC, ο Τραμπ ανέφερε ότι οι ανώτατοι αξιωματικοί των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων θεωρούν ότι ευνουχίζονται από τις πολιτικές του Ομπάμα και της Κλίντον, η οποία ήταν υπουργός Εξωτερικών κατά την πρώτη θητεία του απερχόμενου προέδρου. «Νομίζω πως υπό την ηγεσία του Μπαράκ Ομπάμα και της Χίλαρι Κλίντον, οι στρατηγοί ισοπεδώθηκαν. Τους υποβάθμισαν σε βαθμό τέτοιο που ντροπιάζει τη χώρα μας», δήλωσε ο Τραμπ στην εκδήλωση, της οποίας το κοινό αποτελελείτο από βετεράνους του στρατού.
Η δήλωση του Τραμπ πως οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα μπορούσαν να σχηματίσουν μια συμμαχία για να συντρίψουν τη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από Αμερικανούς ειδικούς σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.
«Αφού λέει σπουδαία πράγματα για μένα, θα πω σπουδαία πράγματα για αυτόν», είπε ο Τραμπ ερωτηθείς για τον πρόεδρο της Ρωσίας. «Ασφαλώς στο δικό τους σύστημα, υπήρξε ηγέτης, πολύ περισσότερο από ό,τι ο πρόεδρός μας», πρόσθεσε.
Ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει τον Ομπάμα «ιδρυτή» του Ι.Κ. πριν από μερικές εβδομάδες, γεγονός το οποίο προκάλεσε σάλο και τον οδήγησε στο να υιοθετήσει ένα κάπως πιο πειθαρχημένο στιλ πολιτικού λόγου.
Νωρίτερα χθες, ο Τραμπ είπε ότι θα προωθήσει την ενίσχυση και τον επανεξοπλισμό των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων, τονίζοντας πως ΗΠΑ αντιμετωπίζουν περισσότερες απειλές παρά ποτέ, από τζιχαντιστές, από τη Βόρεια Κορέα και την Κίνα.
Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση η Χίλαρι Κλίντον υποστήριξε ότι η μακρά της εμπειρία στη Γερουσία και στο υπουργείο Εξωτερικών σημαίνει ότι διαθέτει τα προσόντα για να γίνει πρόεδρος. Διαβεβαίωσε ακόμη ότι μπορεί να λάβει «με απόλυτη σταθερότητα» σκληρές και δύσκολες αποφάσεις.
Ο συντονιστής της εκδήλωσης Ματ Λάουερ της έθεσε πιεστικά ερωτήματα για τον τρόπο που χειριζόταν το ηλεκτρονικό της ταχυδρομείο – τον ιδιωτικό εξυπηρετητή που χρησιμοποιούσε όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών της χώρας, στην πρώτη θητεία του Μπαράκ Ομπάμα. Η Κλίντον επέμεινε ότι κανένα από τα μηνύματα που έστειλε ή έλαβε μέσω του ιδιωτικού της σέρβερ δεν ήταν διαβαθμισμένο ως άκρως απόρρητο, απόρρητο ή εμπιστευτικό. «Έκανα ακριβώς αυτό που έπρεπε να κάνω (...). Το παίρνω πολύ σοβαρά, πάντα το έκανα, πάντα θα το κάνω», τόνισε η Κλίντον.
Η υποψήφια των Δημοκρατικών είπε πως έχει μετανιώσει για την απόφασή της, όταν ήταν γερουσιάστρια της Νέας Υόρκης, να ψηφίσει υπέρ του πολέμου στο Ιράκ, το 2003, όμως επέμεινε ότι και ο Τραμπ τασσόταν υπέρ του πολέμου. Αναφερόμενη στην επέμβαση των ΗΠΑ στη Λιβύη το 2011, η Κλίντον απέρριψε τις επικρίσεις του Τραμπ για το γεγονός πως είχε ταχθεί υπέρ της όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών. «Το να επιτρέψουμε να συνεχίζεται ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη θα ήταν εξίσου απειλητικό και επικίνδυνο με αυτό που βλέπουμε στη Συρία», ανέφερε.
Η Κλίντον είπε ακόμη πως η πολιτική των ΗΠΑ επί των ημερών της στην ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνέβαλε να αυξηθεί η ασφάλεια σε διεθνές επίπεδο. «Κάναμε τον κόσμο ασφαλέστερο», υποστήριξε.