Πολιτιστικά
Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2016 10:10

«Γεωγραφικά πλάτη και ανθρώπινοι ορίζοντες» από τη Ρουμανία

Επτά καλλιτέχνες, φωτογράφοι και κινηματογραφιστές, που κατάγονται από τη Ρουμανία, αλλά και από την Ιταλία και τις ΗΠΑ, οι οποίοι, όμως, τα τελευταία χρόνια, δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία, παρουσιάζουν έργα τους, με θέμα τη Ρουμανία του σήμερα, στην ομαδική έκθεση «Γεωγραφικά πλάτη | Ανθρώπινοι ορίζοντες», που παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο «Λεωνίδας Κανελλόπουλος», στην Ελευσίνα.

Επτά καλλιτέχνες, φωτογράφοι και κινηματογραφιστές, που κατάγονται από τη Ρουμανία, αλλά και από την Ιταλία και τις ΗΠΑ, οι οποίοι, όμως, τα τελευταία χρόνια, δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία, παρουσιάζουν έργα τους, με θέμα τη Ρουμανία του σήμερα, στην ομαδική έκθεση «Γεωγραφικά πλάτη | Ανθρώπινοι ορίζοντες» («Latitudes | Humanscapes»), που παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο «Λεωνίδας Κανελλόπουλος», στην Ελευσίνα.

Η έκθεση, που διοργανώνεται από την Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης - Υποψήφια Πόλη, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αισχυλείων 2016, εγκαινιάζεται την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ, και θα διαρκέσει έως τις 15 Νοεμβρίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Την επιμέλειά της ανέλαβε ο Δρ Κώστας Πράπογλου, αρχαιολόγος, αρχιτέκτονας, κριτικός σύγχρονης τέχνης και επιμελητής, με έδρα το Λονδίνο και την Αθήνα.

Μια υπερρεαλιστική σύγχρονη ανθρώπινη τοπογραφία

Οι καλλιτέχνες Michele Bressan και Carlo Gianferro (Ιταλία), Petrut Calinescu, Ioana Cirlig και Andrei Nacu (Ρουμανία) και David Leventi και Davin Ellicson (ΗΠΑ), διατηρώντας ως κεντρικό άξονα τη μετα - βιομηχανική, μετα - τσαουσεσκική, μετα - κομμουνιστική και σύγχρονη κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα της Ρουμανίας, ταξιδεύουν τους θεατές των έργων τους σε τόπους οικείους και ανοίκειους. Η παράλληλη ανάδυση ιστοριών και αφηγήσεων, μέσα από μικρο - περιβάλλοντα στο άστυ και την ύπαιθρο, διερευνά τον δυναμισμό και την τροχιά μιας υπερρεαλιστικής σύγχρονης ανθρώπινης τοπογραφίας.

Μέσα από το φάσμα της εσωτερικότητας και της ανάγκης της ψυχής για επιβίωση, ο κάθε καλλιτέχνης διαχειρίζεται με το προσωπικό του ύφος έννοιες ανθρώπινων σχέσεων, συναισθηματικών ισορροπιών, συναισθηματικού και σωματικού χωρισμού, μνήμης και λήθης, μετανάστευσης και ξεριζωμού. Η αγάπη για την πατρίδα ως τόπου κοινής αναφοράς και βιωμάτων διερευνάται υπό το πρίσμα της καθημερινότητας, των εκφάνσεων της τοπικής ιδιοσυγκρασίας, της ζωής μέσα από την παράδοση και την υφέρπουσα αισιοδοξία ότι το αύριο θα είναι καλύτερο για όλους.

Και οι επτά καλλιτέχνες έχουν συμμετάσχει σε εκθέσεις σε σημαντικά Μουσεία και ιδρύματα τέχνης σε όλον τον κόσμο και έχουν εκπροσωπήσει τις χώρες τους σε κορυφαία διεθνή εικαστικά γεγονότα, όπως η Μπιενάλε της Βενετίας.

Πληροφορίες

Πολιτιστικό Κέντρο «Λεωνίδας Κανελλόπουλος»: Δραγούμη 37 -  παραλία Ελευσίνας, τηλ.: 210 5565613. Ημέρες και ώρες λειτουργίας έκθεσης: Τρίτη - Κυριακή: 10:00 - 13:00 και 18:00 - 21:30, Δευτέρα: κλειστά.

naftemporiki.gr