Την περιέργεια Αμερικανών επιστημόνων κίνησε το παραλιακό χωριό Ατσιαρόλι στην Καμπανία της Ιταλίας, λόγω των 81 αιωνόβιων μεταξύ των 700 κατοίκων του.
Την περιέργεια Αμερικανών επιστημόνων κίνησε το παραλιακό χωριό Ατσιαρόλι στην Καμπανία της Ιταλίας, λόγω των 81 αιωνόβιων μεταξύ των 700 κατοίκων του.
Ερευνητές του πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια, με τη βοήθεια συναδέλφων τους του πανεπιστημίου Λα Σαπιέντσα της Ρώμης, κατέφθασαν την άνοιξη στο Ατσιαρόλι, προκειμένου να αποκαλύψουν το μυστικό της μακροβιότητας των κατοίκων του χωριού.
Κατά τους ερευνητές, από τον οργανισμό των κατοίκων του Ατσιαρόλι σχεδόν απουσιάζει ένας αιματολογικός δείκτης, που έχει σαν αποτέλεσμα οι αιωνόβιοι να υποφέρουν πολύ σπάνια από καρδιακά νοσήματα ή εκφυλιστικές εγκεφαλικές ασθένειες, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ. Πρόκειται για ένα αγγειοδραστικό πεπτίδιο που ονομάζεται αδρενομεδουλίνη, η απουσία του οποίου βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στα τριχοειδή αγγεία, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Η μελέτη αποκάλυψε επίσης «μικρά μόρια» στον οργανισμό των κατοίκων, που μπορεί να επηρεάζουν θετικά τη μακροβιότητα και την καλή υγεία, ανέφεραν επίσης οι ερευνητές, οι οποίοι ωστόσο δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες, αποφασίζοντας να επεκτείνουν τις έρευνές τους.
Εκτός από προωθημένες αιματολογικές αναλύσεις (DNA, μεταβολισμός κλπ.), οι ερευνητές προχώρησαν σε καρδιολογικούς και νευρολογικούς ελέγχους, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο καθηγητής καρδιαγγειακής ιατρικής στο Σαν Ντιέγκο, Άλαν Σ. Μέιζελ.
Οι ερευνητές εξέτασαν και τη διατροφή ειδικότερα τη μεσογειακή δίαιτα, η οποία βασίζεται στο ελαιόλαδο, τα λαχανικά και τα φρέσκα προϊόντα.
Οι αιωνόβιοι θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν ένα γονίδιο που αντλεί ευεργετικά αποτελέσματα από ορισμένα προϊόντα που καταναλώνουν καθημερινά, «όπως για παράδειγμα το δεντρολίβανο, που βελτιώνει τις ικανότητες του εγκεφάλου», εξήγησε ο καθηγητής Μέιζελ.
Οι αιωνόβιοι του Ατσιαρόλι εξακολουθούν να έχουν κάποια καθημερινή σωματική δραστηριότητα, όπως το ψάρεμα, το περπάτημα ή ακόμη απλώς τη συντήρηση του περιβολιού τους, κάτι που επίσης βρέθηκε στο μικροσκόπιο των επιστημόνων.