Περιβάλλον
Δευτέρα, 05 Σεπτεμβρίου 2016 18:42

Ο ανθρώπινος πληθυσμός θα φτάσει τα 10 δισ. ως τα μέσα του αιώνα

Ο ανθρώπινος πληθυσμός αναμένεται να αυξηθεί κατά 33% τα επόμενα 33 χρόνια, γεγονός που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο ανθρώπινος πληθυσμός αναμένεται να αυξηθεί κατά 33% τα επόμενα 33 χρόνια, γεγονός που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Μέχρι το 2050, θα υπάρχουν 9,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη, με το κατώφλι των 10 δις να ξεπερνιέται το 2053, σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς από το Γραφείο Αναφοράς Πληθυσμού (PRB), ένα ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό με έδρα τις Η.Π.Α.

Μέχρι το 2050, ο πληθυσμός της Αφρικής θα φθάσει τα 2,5 δισεκατομμύρια, σχεδόν τον πληθυσμό ολόκληρου του πλανήτη στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1945.

Ο αριθμός των ανθρώπων στη Βόρεια και Νότια Αμερική θα αυξηθεί κατά μόλις 233 εκατομμύρια στα 1,2 δις, και στην Ασία θα αυξηθεί κατά 900 εκατομμύρια στα 5,3 δις, αλλά ο πληθυσμός της Ευρώπης θα μειωθεί από τα 740 στα 728 εκατομμύρια.

Η αύξηση του πληθυσμού θα επιδεινώσει τις αρνητικές συνέπειες από την κλιματική αλλαγή και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη απώλεια της φυσικής βιοποικιλότητας στα δάση, τους υγροτόπους και άλλα οικοσυστήματα που συνδέονται με φυσικές υπηρεσίες, από την επικονίαση ως την παροχή νερού.

Εξάλλου, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ το 2014, ο ανθρώπινος πληθυσμός δεν θα σταθεροποιηθεί στο 9 δις μέχρι το 2100, όπως αρχικά ήλπιζαν οι ειδικοί. Μέχρι το τέλος του αιώνα, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πληθυσμό μεταξύ 9,6 και 12,3 δισεκατομμύρια.

Οι πληθυσμοί σε 29 χώρες, κυρίως στην Αφρική, αναμένεται να διπλασιαστούν. Μάλιστα στο Νίγηρα, τη χώρα με την υψηλότερη γεννητικότητα στον κόσμο, οι αριθμοί ίσως τριπλασιαστούν. Σε άλλα μέρη του κόσμου, η γονιμότητα πέφτει. Για παράδειγμα, ο πληθυσμός της Ρουμανίας ίσως κατρακυλήσει από τα 20 στα 14 εκατομμύρια ως το 2050.

Το ένα τέταρτο του πληθυσμού δεν είναι ακόμη 15 ετών. Στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 41%, ενώ στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, ανέρχεται σε 16%. Ένας στους τέσσερις Ιάπωνες είναι άνω των 65 ετών, ενώ στο Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το ποσοστό αυτό είναι ένας στους 100.

Στην υποσαχάρια Αφρική, τα ποσοστά γονιμότητας είναι υψηλότερα, με σχεδόν όλες τις χώρες να έχουν κατά μέσο όρο έξι παιδιά ανά γυναίκα. Στην Ευρώπη, ο αντίστοιχος μέσος όρος είναι 1,6 παιδιά. Επίσης, 33 χώρες στην Ευρώπη και την Ασία έχουν ήδη περισσότερα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών από ό,τι κάτω των 15 ετών.

Υπό το φως αυτών των προβλέψεων, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των κλιματικών προσφύγων, και προσπαθούν να υπολογίσουν τρόπους για να συμβαδίσουν οι συγκομιδές των καλλιεργειών με την αύξηση του πληθυσμού, παρά τις παρατεταμένες ξηρασίες και τους καύσωνες που θα σημειωθούν λόγω της κλιματικής αλλαγής.