Ο ιός Ζίκα εξαπλώνεται επίσημα στις Ηνωμένες Πολιτείες, και οι υπεύθυνοι δημόσιας υγείας έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζουν μία σειρά μέτρων για να σταματήσουν την εξάπλωση της νόσου.
Ο ιός Ζίκα εξαπλώνεται επίσημα στις Ηνωμένες Πολιτείες, και οι υπεύθυνοι δημόσιας υγείας έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζουν μία σειρά μέτρων για να σταματήσουν την εξάπλωση της νόσου.
Ωστόσο, στην περίπτωση μιας επαρχίας της πολιτείας της Νότιας Καρολάινα, οι προσπάθειες αυτές είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 2,5 εκατομμυρίων μελισσών.
Η επαρχία Ντόρτσεστερ γενικά χρησιμοποιεί σπρέι εντομοκτόνων, τα οποία ψεκάζονται από φορτηγά, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα κουνούπια. Ωστόσο, την περασμένη Κυριακή, οι υπεύθυνοι πήραν την απόφαση να χρησιμοποιήσουν εναέρια μέθοδο ψεκασμού.
Με μόλις δύο σχετικές δημοσιεύσεις σε εφημερίδα και κοινωνικά δίκτυα την προηγούμενη ημέρα, οι ντόπιοι δεν πρόλαβαν να ενημερωθούν για την αλλαγή στα σχέδια και ένα αεροπλάνο απελευθέρωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής τεράστιες ποσότητες συγκεκριμένου εντομοκτόνου.
Στους κατοίκους που δεν ενημερώθηκαν περιλαμβάνονται οι μελισσοκόμοι της περιοχής Σάμερβιλ, με αποτέλεσμα την καταστροφή 46 κυψελών και 2,5 εκατομμυρίων μελισσών. Κανονικά, αν οι μελισσοκόμοι έχουν επίγνωση των αεροψεκασμών, θα κάλυπταν τις κυψέλες τους με σκοπό την προστασία των μελισσών.
Επιπλέον, αν ο ψεκασμός είχε γίνει τη νύχτα, θα είχαν σωθεί περισσότερες μέλισσες, καθώς δραστηριοποιούνται κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Οι αξιωματούχοι της επαρχίας Ντόρτσεστερ παραδέχτηκαν ότι έγιναν παραλείψεις όταν προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με όλους τους μελισσοκόμους της περιοχής, ενώ οι ερασιτέχνες δεν βρίσκονταν σε κανένα μητρώο.
Εξάλλου, η διαταραχή κατάρρευσης αποικίας έχει ήδη ρίξει κατακόρυφα τον πληθυσμό των μελισσών στην βόρεια Αμερική, υπερδιπλασιάζοντας τον κανονικό ρυθμό απώλειας αποικιών.
Το ανησυχητικό φαινόμενο, που κάποιοι αποδίδουν στη χρήση νεονικοτιδοειδών εντομοκτόνων και φυτοφαρμάκων, έχει παρουσιαστεί επίσης στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά προς το παρόν σε αρκετά ηπιότερο βαθμό.