Πολιτιστικά
Τετάρτη, 18 Μαΐου 2005 16:38

Στο φως τμήμα οικισμού, πιθανώς του ομηρικού «Αστέριο»

Αρχιτεκτονικά λείψανα και κεραμεική αρχαίου οικισμού αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια εκσκαφών για την ανέγερση οικοδομής σε οικόπεδο ιδιώτη , στην οδό Θερμοπυλών, στον Παλαμά του νομού Καρδίτσας.

Κατά τη διάρκεια των σωστικών ανασκαφών από τη ΛΔ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ήρθε στο φως τμήμα αρχαίου τείχους, το οποίο μέχρι τώρα αποκαλύφθηκε σε μήκος 6,30 μ. Στα κινητά ευρήματα περιλαμβάνονται χάλκινα και οστέϊνα αντικείμενα, όπως περόνη, οπείς και βελόνες, καθώς επίσης και τμήματα αγγείων της Μέσης και Ύστερης (Μυκηναϊκής) εποχής του Χαλκού.

Η αποκάλυψη, για πρώτη φορά, τμήματος τειχισμένου οικισμού αυτής της εποχής στην πιο σημαντική θέση «Μαγούλα Χανδακλή ή Χαντάκι Μαγούλα» της πόλης του Παλαμά του Νομού Καρδίτσας φέρνει στο νου το απόσπασμα από την Ιλιάδα του Ομήρου (ΙΙ 735):

«οι δε ειχον Ορμένιον οι τε κρήνην Υπέρειαν

οι τ' ειχον Αστέριον Τιτάνοιό τε λευκά κάρηνα,

των ηρχ' Ευρύπυλος Ευαίμονος αγλαός υιός.

Των δ' αμα τεσσαράκοντα νηες εποντο».

Δηλαδή:

Οι μεν κατείχαν το Ορμένιο οι δε την κρήνη Υπέρεια

και αυτοί που κατείχαν το Αστέριο και τις λευκές κορυφές του Τιτάνιου όρους,

αυτών ήταν αρχηγός ο Ευρύπυλος, ο λαμπρός γιος του Ευαίμονος.

Μαζί τους ακολουθούσαν σαράντα πλοία.

Η συνέχιση των ανασκαφικών ερευνών στη «Χαντάκι Μαγούλα» θα αποκαλύψει περισσότερα στοιχεία για τη σημαντική αρχαία πόλη στον Παλαμά και είναι πιθανόν να βοηθησει στην ταύτιση της με το ομηρικό «Αστέριο».