Κόσμος
Τετάρτη, 18 Μαΐου 2005 16:47

Διεθνείς αντιδράσεις για τα γεγονότα στο Ουζμπεκιστάν

Το όνομα ενός από τους ηγέτες της εξέγερσης στην Αντιζάν του ανατολικού Ουζμπεκιστάν ανανακοίνωσε ο ουζμπέκος υπουργός Εσωτερικών, Ζακίρντζον Αλμάτοφ, σε ομάδα δημοσιογράφων και διπλωματών που επισκέφθηκαν σήμερα την πόλη.

Όπως έκανε γνωστό ο ουζμπέκος υπουργός, ο ηγέτης των στασιαστών ονομάζεται Καμπούλ Παρπίεφ και έχει διαφύγει.

Εν τω μεταξύ σήμερα στην πόλη Αντιζάν μετέβη ομάδα διπλωματών και ξένων δημοσιογράφων έπειτα από πρόσκληση του προέδρου της χώρας Ισλάμ Καρίμοφ, ο οποίος θέλει με αυτόν τον τρόπο να δείξει ότι δεν υπήρξε βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στην πόλη αυτή του ανατολικού Ουζμπεκιστάν.

Την Αντιζάν επισκέφθηκαν 36 πρέσβεις και διπλωμάτες, μεταξύ τους εκείνοι της της Βρετανίας, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Ρωσίας, της Κίνας, της Ρουμανίας, της Γεωργίας και του Πακιστάν, και τριάντα δημοσιογράφοι οι οποίοι συνοδεύονταν από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Εσωτερικών του Ουζμπεκιστάν, Ζακίρντζον Αλμάτοφ. Ο κ. Αλμάτοφ επέμεινε ότι πισω από τη σφαγή της περασμένης εβδομάδας ήταν οι στασιαστές και όχι οι κυβερνητικές δυνάμεις.

Όπως πάντως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, ένας από τους διπλωμάτες διαμαρτυρήθηκε ενώπιον των δημοσιογράφων επειδή όπως είπε, δεν επισκέφθηκαν το σχολείο της Αντιζάν, όπου σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες σκοτώθηκαν οι περισσότεροι άνθρωποι.

Εξάλλου, τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τα βίαια επεισόδια στην Αντιζάν ζήτησε η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Λουίζ Αρμπουρ. Η κ. Αρμπουρ κάλεσε το Ουζμπεκιστάν να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες σχετικά με τη χρήση βίας για την επιβολή του νόμου, μετά τις δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων ότι εκατοντάδες διαδηλωτές έπεσαν νεκροί από πυρά των κυβερνητικών δυνάμεων.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη ρωσική οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μεμόριαλ, η αιματηρή καταστολή της εξέγερσης στο Αντιζάν εγκυμονεί τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης ολόκληρης της κεντρικής Ασίας. Η αιματηρή καταστολή της εξέγερσης στο Αντιζάν «δεν είναι μόνον κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό στο σύγχρονο κόσμο, αλλά δημιουργεί τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης σε ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε ο Όλεγκ Ορλόφ, ένας από τους επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης, σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα.

«Ήταν μια διαμαρτυρία πολιτών στην οποία μετείχαν από 10.000 ως 50.000 άτομα», πρόσθεσε ο ίδιος απορρίπτοντας τις δηλώσεις των αρχών του Ουζμπεκιστάν οι οποίες αποδίδουν την εξέγερση σε ισλαμιστικά κινήματα.

Εξάλλου, ο πρώην πρεσβευτής της Βρετανίας στο Ουζμπεκιστάν Κρεγκ Μάρεϊ κατηγόρησε σήμερα το Λονδίνο και την Ουάσινγκτον για υποκρισία, λόγω της υποστήριξής τους στο καθεστώς του Ουζμπεκιστάν.

«Είναι ενδιαφέρον να βλέπει κανείς την υποκρισία του (βρετανού υπουργού Εξωτερικών) Τζακ Στρο και των άλλων που λένε ότι κάνουν κάτι», δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μετρό».

Γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι είναι ένα τρομερό καθεστώς και ήταν βέβαιο ότι αυτό θα οδηγούσε σε λαϊκές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Επίσης γνωρίζαμε ότι το καθεστώς θα κατέπνιγε βίαια αυτές τις διαδηλώσεις», πρόσθεσε ο βρετανός διπλωμάτης, ο οποίος απομακρύνθηκε τον Οκτώβριο από το Φόρεϊν Όφις επειδή έλαβε δημοσίως θέση κατά του καθεστώτος Καρίμοφ. «Ο πρόεδρος Καρίμοφ είναι αλαζόνας επειδή γνωρίζει ότι έχει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον και της Μόσχας», κατέληξε ο κ. Μάρεϊ, επισημαίνοντας ότι ο μόνος τρόπος να ηρεμήσει η κατάσταση, είναι η διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών.