Κόσμος
Πέμπτη, 01 Σεπτεμβρίου 2016 00:43

Πένια Νιέτο: Είπα στον Τραμπ πως το Μεξικό δεν θα πληρώσει για την ανέγερση τείχους

Η πρόταση υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, για την ανέγερση ενός τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Αμερικανού μεγιστάνα με τον πρόεδρο του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο, την Τετάρτη. Ο κ. Τραμπ διευκρίνισε σε κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ανδρών ότι δεν συζητήθηκε η απαίτησή του να πληρώσει η μεξικανική κυβέρνηση για την κατασκευή του τείχους, με τον κ. Πένια Νιέτο να απαντά μέσω Twitter λίγο αργότερα ότι είπε στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων πως η χώρα του δεν προτίθεται να πληρώσει.

Η πρόταση υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, για την ανέγερση ενός τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Αμερικανού μεγιστάνα με τον πρόεδρο του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο, την Τετάρτη. Ο κ. Τραμπ ανέφερε σε κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ανδρών, μετά από τη συνάντησή τους, ότι δεν συζητήθηκε η απαίτησή του να πληρώσει η μεξικανική κυβέρνηση για την κατασκευή του τείχους, με τον κ. Πένια Νιέτο να τον διαψεύδει μέσω Twitter λίγο αργότερα.

«Κατά την έναρξη της συζήτησης με τον Ντόναλντ Τραμπ, κατέστησα σαφές ότι το Μεξικό δεν θα πληρώσει για την ανέγερση τείχους στα σύνορα με τις ΗΠΑ», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της Μεξικού και ενώ ο κ. Τραμπ είχε υποστηρίξει πως οι δύο άνδρες συζήτησαν για το τείχος, αλλά όχι για το ποιος θα καταβάλει το τίμημα.

«Πράγματι συζητήσαμε για το τείχος, δεν συζητήσαμε για την πληρωμή του, αυτό θα γίνει σε μεταγενέστερη ημερομηνία, αυτή ήταν μια προκαταρκτική συνάντηση, ήταν μια εξαίρετη συνάντηση», είχε σημειώσει ο κ. Τραμπ σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, διάρκειας μιας ώρας.

Ο Μεξικανός πρόεδρος δεν έκανε καμιά αναφορά στο θέμα αυτό κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Στις δικές του δηλώσεις, είπε πως τα σύνορα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ένας πόρος για την περιοχή. Ανέφερε επίσης ότι η παράτυπη μετανάστευση από το Μεξικό προς ΗΠΑ έχει μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία.

Νωρίτερα, ο κ. Πένια Νιέτο επεσήμανε στον κ. Τραμπ πως οι Μεξικανοί αξίζουν τον σεβασμό του, ενώ τόνισε πως θα συνεργαστεί με όποιο πρόσωπο κι αν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις ΗΠΑ την 8η Νοεμβρίου.

Η επίσκεψη του κ. Τραμπ στο Μεξικό προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων, κυρίως εναντίον του κ. Πένια Νιέτο.