Κόσμος
Τετάρτη, 18 Μαΐου 2005 19:55

Επιτάχυνση στις μεταρρυθμίσεις στην Αίγυπτο ζήτησε ο Μπους

Ο αιγύπτιος πρωθυπουργός Αχμαντ Ναζίφ ανακοίνωσε σήμερα ότι ο αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπους στη διάρκεια των συνομιλιών που είχαν στον Λευκό Οίκο, ζήτησε ταχύτερη πρόοδο στις πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην Αίγυπτο, και ευχήθηκε όπως οι επικείμενες εκλογές να είναι ελεύθερες και δίκαιες.

Σε ερώτηση για την ύπαρξη διεθνών παρατηρητών στις προεδρικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, ο κ. Ναζίφ τόνισε ότι η Αίγυπτος είναι έτοιμη να το συζητήσει.

Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Μαΐου το αιγυπτιακό κοινοβούλιο υιοθέτησε μια συνταγματική τροπολογία με βάση την οποία στις προεδρικές εκλογές πρέπει να υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι.

Ο Χόσνι Μπουμπάρακ, 77 ετών, από το 1981 που ανήλθε στην εξουσία, επανεκλέγεται συνεχώς με δημοψηφίσματα, στα οποία είναι ο μοναδικός υποψήφιος.

H φεμινίστρια συγγραφέας και ακαδημαϊκός Νάουαλ Σααντάουι έχει ανακοινώσει από τον Δεκέμβριο του 2004 την υποψηφιότητά της, που αποτέλεσε αντικείμενο θεολογικής διαμάχης ανάμεσα στον σεΐχη του ισλαμικού Πανεπιστημίου Αλ Αζχάρ, που ήταν υπέρ, και τον μουφτή της Αιγύπτου, που τον σκανδάλισε το γεγονός ότι μία γυναίκα φιλοδοξεί να γίνει πρόεδρος της Αιγύπτου».

Οι απειλές ισλαμιστών κατά της ζωής της ανάγκασαν τη Σααντάουι να εξοριστεί από το 1992 έως το 1997 και ακόμη είναι αναγκασμένη να εργάζεται στο εξωτερικό.