Τεχνολογία-Επιστήμη
Τρίτη, 30 Αυγούστου 2016 22:00

Νέες ανακαλύψεις ενισχύουν το σενάριο ύπαρξης του «Πλανήτη 9»

Στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν το μυστηριώδες ένατο «μέλος» του ηλιακού μας συστήματος, αστρονόμοι από το Επιστημονικό Ινστιτούτο Carnegie και το πανεπιστήμιο της Αριζόνα ανακάλυψαν νέα, άγνωστα έως σήμερα αντικείμενα, τα οποία βρίσκονται μακρύτερα από τον Ποσειδώνα.

Του Κώστα Δεληγιάννη

Στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν το μυστηριώδες ένατο «μέλος» του ηλιακού μας συστήματος, αστρονόμοι από το Επιστημονικό Ινστιτούτο Carnegie και το πανεπιστήμιο της Αριζόνα ανακάλυψαν νέα, άγνωστα έως σήμερα αντικείμενα, τα οποία βρίσκονται μακρύτερα από τον Ποσειδώνα.

Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, ο τρόπος με τον οποίο αυτά τα σώματα περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο, «κατοικώντας» στις παρυφές του ηλιακού συστήματος, αυξάνει τις πιθανότητες ύπαρξης του «Πλανήτη 9». Μάλιστα, θεωρούν ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν το «κλειδί» για τον εντοπισμό του.

«Παρόλο που πιστεύουμε πως στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν χιλιάδες τέτοια αντικείμενα, λόγω της μεγάλης απόστασης, μέχρι σήμερα δεν έχουμε εντοπίσει πολλά», σημειώνει ο αστρονόμος Σκοτ Σέπαρντ από το Επιστημονικό Ινστιτούτο Carnegie.

«Αυτά τα μικρά σώματα μπορούν να μας οδηγήσουν στον μεγαλύτερο πλανήτη που εκτιμούμε πως υπάρχει εκεί. Όσο πιο πολλά ανακαλύπτουμε, τόσο καλύτερα κατανοούμε τι ακριβώς συμβαίνει στο εξώτερο ηλιακό σύστημα».

Η υπόθεση για την ύπαρξη ενός ένατου πλανήτη, ο οποίος δεν έχει εντοπισθεί μέχρι σήμερα, διατυπώθηκε από τους αστρονόμους Μάικλ Μπράουν και Κόνσταντιν Μπάτιγκιν του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech).

Στις αρχές του χρόνου, οι δύο επιστήμονες ανακοίνωσαν πως οι τροχιές έξι ουράνιων αντικειμένων, τα οποία βρίσκονται μακρύτερα από τον Πλούτωνα, σε μία περιοχή που ονομάζεται ζώνη του Κόιπερ, δίνουν ισχυρές ενδείξεις για έναν ακόμη «κάτοικο» στο ηλιακό μας σύστημα.

Με βάση τις εκτιμήσεις, αυτός ο «Πλανήτης 9» χρειάζεται 10.000 έως 20.000 χρόνια, για να ολοκληρώσει μία πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο. Επίσης, φαίνεται πως έχει 10πλάσια μάζα από τη Γη και τετραπλάσιο μέγεθος.

Ωστόσο, παρά τις αρκετά μεγάλες διαστάσεις του, είναι πιθανόν να μην έχει εντοπισθεί σήμερα επειδή βρίσκεται πολύ μακριά. Κι αυτό γιατί υπολογίζεται πως απέχει 149 δισ. χιλιόμετρα από τον Ήλιο, δηλαδή 75 φορές μακρύτερα από τον Πλούτωνα.

Τα σώματα που εντόπισαν τώρα οι επιστήμονες από το Επιστημονικό Ινστιτούτο Carnegie και το πανεπιστήμιο της Αριζόνα βρίσκονται επίσης μακρύτερα από τον Ποσειδώνα. Σύμφωνα με τους αστρονόμους, οι τροχιές τους υποδεικνύουν πως δέχονται τη βαρυτική έλξη ενός πολύ μεγαλύτερου αντικειμένου, το οποίο κινείται κι αυτό στην ίδια περιοχή.

«Βρισκόμαστε σε μία παρόμοια κατάσταση με τον Αλεξί Μπουβάρ τον 19ο αιώνα, ο οποίος παρατήρησε ανωμαλίες στην τροχιακή κίνηση του Ουρανού. Παρατηρήσεις που οδήγησαν στην ανακάλυψη του Ποσειδώνα», σημειώνει ο Σέπαρντ.

Οι αστρονόμοι έχουν ήδη ξεκινήσει να αναζητούν ακόμη περισσότερα αντικείμενα στην περιοχή, χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Blanco στη Χιλή και το τηλεσκόπιο Subaru στη Χαβάη.

Παράλληλα, σχεδιάζουν να συνεχίσουν την ανάλυση της κίνησης των σωμάτων που εντόπισαν, με την ελπίδα ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να συγκεκριμενοποιήσουν ακόμη περισσότερο τη θέση του υποθετικού πλανήτη – ή οποιασδήποτε άλλης αιτίας μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτή την ισχυρή βαρυτική έλξη.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε εντοπίσει έναν πολύ μικρό αριθμό σωμάτων, με συνέπεια στην πραγματικότητα να μην γνωρίζουμε τι συμβαίνει στο εξώτερο ηλιακό σύστημα», επισημαίνει ο  Σέπαρντ. «Θα πρέπει να ανακαλυφθούν πολύ περισσότερα αντικείμενα, για να καταφέρουμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια τη δομή της συγκεκριμένης περιοχής».