Πολιτική
Πέμπτη, 19 Μαΐου 2005 15:27

«Θερμοκήπιο για νέα φαινόμενα διαπλοκής»

Ερώτηση προς 17 υπουργούς της κυβέρνησης, με θέμα «σύμβουλοι προσλήψεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα» κατέθεσαν 37 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με πρώτο υπογράφοντα τον κ. Μ. Παπαϊωάννου. Αφορμή για την ερώτηση των βουλευτών, που απευθύνεται σχεδόν σε ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο (πλην των υπουργών Πολιτισμού και Δικαιοσύνης) αποτέλεσε «το σκάνδαλο των προσλήψεων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με πρωταγωνιστή τον Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος έπαιζε το ρόλο του διαμορφωτή των όρων του διαγωνισμού και του αξιολογητή των υποψηφίων http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/05/18/1051926.htm ».

Οπως αναφέρουν οι 37 βουλευτές «γεννάται μείζον θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης, το οποίο πρέπει να διερευνηθεί στο επίπεδο όλων των Υπουργείων και όλου του ευρύτερου δημόσιου τομέα».

Συγκεκριμένα, ερωτούν τους υπουργούς «εάν έχουν συναφθεί συμβάσεις με φυσικά ή νομικά πρόσωπα (ιδιώτες ή εταιρείες κλπ) σχετικά με προσλήψεις σε οποιαδήποτε υπηρεσία, οργανισμό, νομικό πρόσωπο κλπ που εποπτεύεται από το Υπουργείο σας ή αναφέρεται άμεσα ή έμμεσα σ’ αυτό, περιλαμβανομένων των Τραπεζών, στις οποίες το Ελληνικό Δημόσιο είναι μέτοχος».

«Το γεγονός είναι λυπηρό για μια νέα κυβέρνηση, που μάλιστα κάνει εκστρατεία υπέρ της διαφάνειας και κατά της διαφθοράς. Δεν θεωρούμε ότι τέτοια γεγονότα συνάδουν με τις εξαγγελίες του κ. πρωθυπουργού περί "σεμνότητας και ταπεινότητας"», σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος.

«Τέτοια γεγονότα είναι αποτελέσματα που προκύπτουν από τους προφανείς κινδύνους που εγκυμονεί η πλήρης σύγχυση μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Δεν μπορεί να καλείται σε ρόλο αξιολογητή και κριτή ο ιδιωτικός τομέας στις προσλήψεις. Δεν μπορεί να θέτει ο ιδιωτικός τομέας τις προδιαγραφές για τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ.

Αυτό είναι τελικά το θερμοκήπιο για τα νέα φαινόμενα διαπλοκής και η κυβέρνηση πρέπει να προβληματιστεί».

Την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών ζήτησε το ΠΑΣΟΚ δια του αρμόδιου συντονιστή Μιλτιάδη Παπαιωάννου.

Δεν υπήρξε καμία παρανομία ή παρατυπία. Δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/05/19/1052226.htm . Το θέμα θεωρείται λήξαν, σχολίασε ο Γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ, Β. Μεϊμαράκης.

Ο ίδιος ο κ. Χούπης σε ανακοίνωση του http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/05/19/1052196.htm υποστηρίζει ότι δεν μετέχει σε καμία εταιρεία με προσλήψεις, ούτε ασχολείται με αξιολόγηση προσωπικού. Δηλώνει, ότι παραιτήθηκε για να πάψουν τα άδικα σχόλια εις βάρος του κ. Παυλόπουλου.