Πολιτική
Πέμπτη, 19 Μαΐου 2005 19:33

Προειδοποιούν με νέες κινητοποιήσεις οι πανεπιστημιακοί

«Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, εμφανίσθηκε το κείμενο που θα εκφωνήσει η υπουργός κ. Γιαννάκου στη σύνοδο των ευρωπαίων ομολόγων της στο Μπέργκεν. Στο κείμενο αυτό αναφέρεται ρητά πως στην Ελλάδα έχει ήδη πρόσφατα εγκαθιδρυθεί σύστημα αξιολόγησης. Πρόκειται για χονδροειδές ψεύδος», καταγγέλλει η υπεύθυνη του τομέα Παιδείας και Πολιτισμού του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δαμανάκη. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να πορεύεται στο διεθνή χώρο εξαπατώντας. Η εκπαίδευση δεν μπορεί να ορθοποδήσει με μεθοδεύσεις και αυτή την απίστευτη έλλειψη σοβαρότητας», καταλήγει η κα Δαμανάκη.

Από το γραφείο Τύπου του υπουργείου Παιδείας, επισημαίνεται σχετικά: «Στο κείμενο που είναι γραμμένο στην αγγλική γλώσσα αναφέρεται αυτό που πράγματι συμβαίνει, και για το οποίο η Σύνοδος των Ευρωπαίων υπουργών είναι πλήρως ενημερωμένη, ότι δηλαδή υπάρχει η πρόταση θεσμοθέτησης Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, Συστήματος Μεταφοράς και Συσσώρευσης Πιστωτικών Μονάδων-Παράρτημα Διπλώματος. Συγκεκριμένα αναφέρεται: "Ιn Greece, a Quality Assurance system has resently been established", και στη συνέχεια "Additionally, ECTS and Diploma Supplement will by used by law by all Greek higher institutions"... Και μόνο από τις δύο αυτές προτάσεις καθίσταται πασιδήλως φανερό ότι στην Ελλάδα, θεσμοθετήθηκε σε πρώτη φάση η Αρχή για την Διασφάλιση της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση και έπεται,προκειμένου αυτή να εφαρμοσθεί, η ψήφιση του σχετικού νόμου».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Αν η κυρία Δαμανάκη επιχειρεί να δώσει μαθήματα διαχείρισης διεθνών υποθέσεων στον χώρο της παιδείας, είναι προτιμότερο να το κάνει σ΄αυτούς που επί πολλά χρόνια ανελάμβαναν διεθνείς υποχρεώσεις στις οποίες ηρνούντο εν συνεχεία να ανταποκριθούν με αποτέλεσμα πράγματι να πλήττεται η Ελλάδα και η υπόθεση της παιδείας».

Εν τω μεταξύ, κλειστά ήταν και σήμερα τα Πανεπιστήμια, καθώς οι πανεπιστημίακοί αντέδρασαν με τριήμερες κινητοποιήσεις στο νομοσχέδιο για την αξιολόγηση. Στις 12 το μεσημέρι έγινε συλλαλητήριο στα Προπύλαια, ενώ η κα Γιαννάκου, βρίσκεται στο Μπέργκεν για το Συμβούλιο των Υπουργών Παιδείας της Ε.Ε.

Σε διευρυμένη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ

με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Συλλόγων μελών ΔΕΠ αποφασίστηκε η Εκτελεστική Γραμματεία να ζητήσει άμεση συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας και, σε συνεδρίαση στις 26 Μαΐου, να εκτιμήσει την κατάσταση.

Διαφορετικά, απειλούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και νέα τριήμερη αποχή από τα καθήκοντά τους, ζητώντας να αποσυρθεί το σχετικό νομοσχέδιο.