Κόσμος
Παρασκευή, 20 Μαΐου 2005 12:46

Πρωτοσέλιδο της Sun με τον Σαντάμ προκαλεί την αντίδραση του αμερικανικού στρατού

Την έντονη αντίδραση του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ προκάλεσε η δημοσίευση από τη βρετανική εφημερίδα Sun http://www.thesun.co.uk/ , φωτογραφιών του Σαντάμ Χουσεΐν στη φυλακή όπου κρατείται, σε μία από τις οποίες ο πρώην δικτάτορας εμφανίζεται με το εσώρουχό του.

Σύμφωνα με τη Sun, τις φωτογραφίες του Σαντάμ έδωσαν «πηγές του αμερικανικού στρατού» με την ελπίδα «να καταφέρουν πλήγμα στην ιρακινή αντίσταση».

Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα, οι φωτογραφίες ελήφθησαν σε μυστική τοποθεσία στο Ιράκ όπου κρατείται ο Σαντάμ Χουσεΐν, από τις ειδικές δυνάμεις και την στρατιωτική αστυνομία. Όπως επίσης αναφέρει η εφημερίδα, γνωρίζει που κρατείται ο 68χρονος πρώην ηγέτης του Ιράκ, αλλά «δεν αποκαλύπτει λεπτομέρειες μετά από αίτημα της βρετανικής κυβέρνησης».

Το πρωτοσέλιδο της Sun με τη φωτογραφία του Σαντάμ Χουσεΐν να φορά μόνο το εσώρουχό του προκάλεσε την αντίδραση του αμερικανικού στρατού ο οποίος επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι οι εν λόγω φωτογραφίες παραβιάζουν τον στρατιωτικό κώδικα και πιθανώς τις γενικές οδηγίες της Συνθήκης της Γενεύης για την ανθρώπινη μεταχείριση των κρατουμένων».

Όπως διευκρινίζει ο αμερικανικός στρατός, αναζητά «ενεργώς» τον άνθρωπο που τράβηξε τις φωτογραφίες.