Κοινωνία
Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2016 18:08

Υπ. Υγείας: Κανένας κίνδυνος δημόσιας υγείας από τα σποραδικά κρούσματα ελονοσίας

Τη διαβεβαίωση ότι είναι ελεγχόμενα τα σποραδικά κρούσματα ελονοσίας και δεν δημιουργούν κίνδυνο δημόσιας υγείας έδωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σε δηλώσεις του μετά από ευρεία σύσκεψη, στην οποία αποφασίστηκε να υπάρξει ένα πιο συστηματικό σχέδιο εξορμήσεων και εξωστρεφών δράσεων των αιμοδοσιών. Διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια της αιμοδοσίας και την επάρκεια του αίματος. 

Τη διαβεβαίωση ότι είναι ελεγχόμενα τα σποραδικά κρούσματα ελονοσίας και δεν δημιουργούν κίνδυνο δημόσιας υγείας έδωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σε δηλώσεις του μετά από ευρεία σύσκεψη, στην οποία αποφασίσαμε να υπάρξει ένα πιο συστηματικό σχέδιο εξορμήσεων και εξωστρεφών δράσεων των αιμοδοσιών.

Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, η χώρα είναι υγειονομικά ασφαλής, επισημαίνοντας ότι αυτό προκύπτει από τις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις και αξιολογήσεις.

«Είπαμε από την αρχή ότι δεν θα επιτρέψουμε το προσφυγικό ζήτημα να μετατραπεί σε ζήτημα δημόσιας υγείας και αυτό το πράγμα το έχουμε καταφέρει» σημείωσε ο υπουργός Υγείας, παραδεχόμενος ότι υπήρξαν προβλήματα και δυσκολίες, «ωστόσο, το βασικό πρόβλημα ήταν οι συνθήκες διαβίωσης, στέγασης και σίτισης».

Ούτε «υγειονομική βόμβα» υπάρχει στη χώρα, ούτε «υγειονομικό ναρκοπέδιο» υπογράμμισε, ενώ παράλληλα τόνισε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη χρηματοδοτική και λειτουργική ενίσχυσή του δημόσιου συστήματος υγείας.

Απαντώντας στις έντονες επικρίσεις που δέχθηκε το τελευταίο διάστημα το υπουργείο για τους χειρισμούς του στο ζήτημα της ελονοσίας, ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι η δημόσια υγεία δεν μπορεί να είναι αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης, δεν μπορεί  να μπαίνει στο πεδίο της μικροπολιτικής αντιπαράθεσης.

Σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε ό,τι αφορά την αιμοδοσία, ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος σημείωσε πως κανένα μέτρο πρόληψης στο θέμα του αίματος δεν δικαιολογεί ακραίες εκφράσεις όπως ο όρος «καραντίνα». Είναι προσωρινός αποκλεισμός αιμοδοσίας και τίποτε άλλο, τόνισε. 

ΕΚΕΑ: Απολύτως ασφαλής η αιμοδοσία - Υπάρχει επάρκεια σε αίμα

Και η Πρόεδρος Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) Χάρις Ματσούκα υπογράμμισε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται στην αιμοδοσία εν όψει μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων διά του αίματος- και πιο συγκεκριμένα για τα νοσήματα που μεταδίδονται με τα κουνούπια όπως η ελονοσία- είναι μέτρα πολύ αυστηρότερα σε σχέση με τον πραγματικό κίνδυνο που υπάρχει για τη διασπορά του νοσήματος.

Διαβεβαίωσε ότι στην πραγματικότητα η αιμοδοσία είναι απολύτως ασφαλής και έχουμε επάρκεια σε αίμα. Ακόμα και μέσα στον Αύγουστο, που είναι πολύ δύσκολος για την αιμοδοσία, δεν είχαμε καμία έλλειψη, πρόσθεσε. Ωστόσο, εξήγησε πως, επειδή τα μέτρα αποκλεισμού θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κάποια προβλήματα στο μέλλον, πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη για να είναι οι αρμόδιες αρχές έτοιμες, εφόσον παραστεί ανάγκη να τα αντιμετωπίσουν. Τόνισε ακόμη ότι αυτά τα μέτρα δεν θέτουν σε "καραντίνα" - είναι απόλυτα λανθασμένος ο όρος- αλλά αποκλείουν από την αιμοδοσία κάποιες περιοχές.

ΓΓ υπ. Υγείας: Με μεγαλύτερη επάρκεια φέτος οι ψεκασμοί - Δεν είμαστε εκεί που πρέπει να είμαστε

Σχετικά με τους ψεκασμούς για τα κουνούπια, ο ΓΓ του υπουργείου Υγείας επισήμανε ότι έγιναν με μεγαλύτερη επάρκεια φέτος σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, παραδέχθηκε όμως πως «δεν είμαστε στο σημείο που πρέπει να είμαστε».

Όπως είπε, χρειάζεται ο συντονισμός να είναι καλύτερος με τις περιφέρειες, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν και εταιρείες που κάνουν ενστάσεις η μια στην άλλη και εμποδίζουν τις περιφέρειες. Πρόσθεσε ακόμη ότι θα μπορούσαν τα προγράμματα αεροψεκασμού να είναι πιο μακροχρόνια, για δύο ή τρία έτη έτσι ώστε να μην γίνονται διαγωνισμοί κάθε χρόνο.

Τ. Παναγιωτακόπουλος: Από το 2009 και μετά έχουμε κρούσματα ελονοσίας κάθε χρόνο

Ο κ. Τάκης Παναγιωτόπουλος, Καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ, από την πλευρά του σημείωσε ότι έχουν καταγραφεί τέσσρα περιστατικά εγχώριας μετάδοσης, αλλά εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

Όπως είπε, αυτά μας ενδιαφέρουν από την άποψη της Δημόσιας Υγείας, ενώ τα εισαγόμενα κρούσματα- αυτά δηλαδή που προέρχονται από άλλες χώρες και διαγνώστηκαν στην Ελλάδα- δεν έχουν καμία σημασία και επίπτωση στη δημόσια υγεία καθώς αυτός που διαγιγνώσκεται, λαμβάνει τη φαρμακευτική αγωγή και δεν μπορεί να μεταδώσει τη νόσο, δηλαδή να μολύνει κουνούπια (η ελονοσία όπως είναι γνωστό δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.)

Πρόσθεσε ότι από το 2009 και μετά έχουμε κάθε χρόνο κρούσματα, λέγοντας μάλιστα ότι υπήρχαν χρονιές με 20 ή και 40 περιστατικά, γι’ αυτό και όπως είπε, έχει μεγάλη απορία γι’ αυτή τη συζήτηση που γίνεται με τέσσερα περιστατικά.

Πάντως παραδέχθηκε ότι αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων στο επόμενο διάστημα, κάτι που είναι στην αναμενόμενη εξέλιξη των πραγμάτων, όπως είπε.

Όσον αφορά τα μέτρα που λαμβάνονται, επισήμανε ότι ο αποκλεισμός των περιοχών είναι έκφραση της ακραίας σχολαστικότητας για την ασφάλεια του αίματος.

Ανέφερε ακόμη ότι αυτός ο αποκλεισμός δεν αφορά δήμους αλλά ορισμένες κοινότητες και έχει γίνει παρανόηση ότι αφορά ολόκληρους τους δήμους.

«Δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση θέμα "καραντίνας", είναι μέτρα ρουτίνας που λαμβάνονται από το 2009» υπογράμισε, ενώ τόνισε πως «είχαμε πολύ σοβαρότερες καταστάσεις από τις σημερινές και όμως τώρα τίθεται το ζήτημα».

ΙΣΑ: Εκτεθειμένη στην ελονοσία η χώρα

Πάντως,ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας και ο πρόεδρός του Γιώργος Πατούλης θεωρούν πως «η σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με καθυστέρηση μηνών στο Υπουργείο Υγείας, επιβεβαίωσε τις καταγγελίες του ΙΣΑ και του προέδρου του ότι η χώρα μας είναι εκτεθειμένη στην ελονοσία και στις υπόλοιπες μολυσματικές ασθένειες που μεταδίδονται με τα κουνούπια».