Κόσμος
Τρίτη, 23 Αυγούστου 2016 22:20

Τουρκία: Επίσημο αίτημα έκδοσης του Γκιουλέν, αλλά όχι για το πραξικόπημα

Επίσημο αίτημα για την έκδοση στην Τουρκία του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ, κατέθεσε την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον η Άγκυρα, όπως αποκάλυψε την Τρίτη ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ. Σύμφωνα με τον ίδιο, το επίσημο αίτημα έκδοσης που κατέθεσε η Άγκυρα δεν αφορά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, αλλά σχετίζεται με άλλα αδικήματα για τα οποία κατηγορούν οι τουρκικές αρχές τον Γκιουλέν.

Επίσημο αίτημα για την έκδοση στην Τουρκία του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ, κατέθεσε την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον η Άγκυρα, όπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ, την Τρίτη. 

Σύμφωνα με τον ίδιο και όπως μεταδίδει το Reuters, το επίσημο αίτημα έκδοσης που κατέθεσε η Άγκυρα δεν αφορά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, αλλά σχετίζεται με άλλα αδικήματα για τα οποία κατηγορούν οι τουρκικές αρχές τον Γκιουλέν.

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα κατηγορεί τον Γκιουλέν ως υποκινητή της απόπειρας πραξικοπήματος.

Εξάλλου, επίσημη αποστολή Αμερικανών αξιωματούχων θα συναντηθεί την Τρίτη και την Τετάρτη στην Τουρκία με εκπροσώπους των τοπικών αρχών, στο πλαίσιο της έρευνας με επίκεντρο τον πρώην ιερωμένο, σύμφωνα με τουρκική διπλωματική πηγή, την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η αντιπροσωπεία, την οποία απαρτίζουν τέσσερις αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης και του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, θα συναντηθεί με εκπροσώπους των δικαστικών αρχών.

Έπειτα από τις συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί για την Τρίτη και την Τετάρτη, μια ομάδα από αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης της Τουρκίας αναμένεται επίσης να μεταβεί στις ΗΠΑ.

Την Τετάρτη, θα επισκεφθεί την Άγκυρα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο Γκιουλέν είχε εγκαταλείψει την Τουρκία οριστικά το 1999, όταν οι τότε κεμαλικές αρχές της χώρας τον είχαν κατηγορήσει για υπονόμευση του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους. Υπήρξε σύμμαχος του ρεύματος του Ταγίπ Ερντογάν κατά των κεμαλιστών, ωστόσο μετά το 2012 ήρθε σε σφοδρή σύγκρουση μαζί του.