Κόσμος
Δευτέρα, 23 Μαΐου 2005 14:06

Φάρμακο καθυστερεί την εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ

Πρωτοποριακή μελέτη της Mayo Clinic κατέδειξε για πρώτη φορά ότι η φαρμακευτική ουσία Δονεπεζίλη (Αricept - φάρμακο για τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ) είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της εξέλιξης της Ήπιας Νοητικής Διαταραχής σε νόσο Αλτσχάιμερ.

«Τα ευρήματά μας αποτελούν μια σημαντική καμπή στον τομέα της θεραπείας της νόσου Αλτσχάιμερ, δεδομένου ότι πρόκειται για την μοναδική μέχρι σήμερα μελέτη, στην οποία αποδείχθηκε ότι υπάρχει η δυνατότητα καθυστέρησης της εκδήλωσης της νόσου», δήλωσε ο Ronald Petersen, M.D., Ph.D., νευρολόγος της Mayo Clinic και κύριος ερευνητής της μελέτης. Η μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε στο 57ο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, διήρκεσε 3 χρόνια με τη συμμετοχή 769 ατόμων από 69 ιατρικά κέντρα των ΗΠΑ και του Καναδά.

Ο Δρ. Petersen επισημαίνει ότι το σημαντικότερο εύρημα της μελέτης συνίσταται στην καθυστέρηση που παρατηρήθηκε, στην -μέχρι σήμερα- ανεξέλεγκτη εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ. «Η μελέτη αυτή, αποτελεί ενδεχομένως την πρώτη από μια σειρά μελετών που θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την πρώιμη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ, θέτοντας τα θεμέλια για τη διεξαγωγή δοκιμών και με άλλα φάρμακα», δήλωσε ο Δρ. Petersen. «Οι ασθενείς με Ήπια Νοητική Διαταραχή είναι ένας πολυάριθμος πληθυσμός, ο οποίος θα μπορούσε να αποτελέσει τον στόχο της θεραπείας.»

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στη μελέτη συγκρίθηκαν η βιταμίνη Ε, η Δονεπεζίλη, καθώς και εικονικό φάρμακο όσον αφορά στην καθυστέρηση ή την πρόληψη της εξέλιξης Ήπιας Νοητικής Διαταραχής σε νόσο Αλτσχάιμερ. Οι ασθενείς που συμμετείχαν, παρουσίαζαν έναν τύπο Ήπιας Νοητικής Διαταραχής με αμνησία, ο οποίος αποτελεί μεταβατικό στάδιο μεταξύ της ελαφράς απώλειας μνήμης που χαρακτηρίζει τη φυσιολογική γήρανση, και της σοβαρότερης έκπτωσης της μνήμης, που σχετίζεται με την νόσο Αλτσχάιμερ.

Τον πρώτο χρόνο, οι ασθενείς με Ήπια Νοητική Διαταραχή που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με Δονεπεζίλη, παρουσίασαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ, σε σύγκριση με τους ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο ή βιταμίνη Ε. Η βιταμίνη Ε δεν επηρέασε την εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ σε κανένα σημείο κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Στη μελέτη εντοπίσθηκε ένα υποσύνολο ασθενών, για τους οποίους η δράση της θεραπείας με Δονεπεζίλη διήρκεσε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μέχρι και τρία χρόνια. Πρόκειται για ασθενείς με ένα συγκεκριμένο γονότυπο, την Απολιποπρωτεϊνη Ε4. Σε προηγούμενες μελέτες καταδείχθηκε ότι τα άτομα με γονότυπο Απολιποπρωτεϊνη Ε4, παρουσίαζαν μεγαλύτερη τάση για την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ σε σύγκριση με τον ευρύτερο πληθυσμό.

Οι ερευνητές δεν συνιστούν τον προσδιορισμό του γονότυπου ή τη διεξαγωγή εξετάσεων για τον προσδιορισμό των γενετικών χαρακτηριστικών των ασθενών με Ήπια Νοητική Διαταραχή. Ο Δρ. Petersen τονίζει, όμως, ότι τα ευρήματα της μελέτης ανοίγουν το δρόμο ώστε να εξετασθεί σε εξατομικευμένα πλαίσια η εν λόγω θεραπεία.

Η κ. Μάγδα Τσολάκη, αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νευρολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η οποία παρακολούθησε την παρουσίαση της μελέτης στα πλαίσια του συνεδρίου της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα αποτελέσματά της. Ειδικότερα, θεωρεί τη μελέτη πολύ σημαντική, αφού πλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί η Δονεπεζίλη στους ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια της Ήπιας Νοητικής Διαταραχής Αμνησιακού τύπου, με την ελπίδα της καθυστέρησης της εκδήλωσης της νόσου Αλτσχάιμερ.