Mag
Τρίτη, 23 Αυγούστου 2016 07:57

«Μποστάνι» στον βυθό

Ένα «μποστάνι» σε βάθος έξι έως δέκα μέτρων, σε μία διάφανη σφαίρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, διατηρεί στην ακτή Νόλι, στη δυτική Λιγουρία της Ιταλίας ο παραγωγός Τζιάνι Φοντανέζι.

Ένα «μποστάνι» σε βάθος έξι έως δέκα μέτρων, σε μία διάφανη σφαίρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, διατηρεί στην ακτή Νόλι, στη δυτική Λιγουρία της Ιταλίας ο παραγωγός Τζιάνι Φοντανέζι.

Βασιλικός, φασόλια, μπιζέλια, ντομάτες, μαρούλια, κολοκυθάκια, αναπτύσσονται στον βυθό της θάλασσα από τις αρχές Ιουνίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, για τέταρτη διαδοχική χρονιά.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Φοντανέζι, το γραφείο του, μία καλύβα δίπλα στο κύμα στην ακτή Νόλι, είναι το πιο όμορφο στον κόσμο.

«Φανταστείτε μια σφαίρα στον βυθό, στο εσωτερικό της οποίας υπάρχει αέρας και νερό», εξηγεί ο ίδιος, ενώ προσθέτει ότι αν κοιτάξει κανείς προσεκτικά από την ακτή, βλέπει σε απόσταση 20 έως 30 μέτρων από την παραλία μια φωτεινή λάμψη στα κύματα. «Με μια μάσκα αναπνευστήρα μπορείτε να δείτε από κοντά τον λαχανόκηπο», συμπληρώνει.

«Ξεκινήσαμε την καλλιέργεια βασιλικού γιατί η Λιγουρία είναι διάσημη για το πέστο», συνεχίζει ο ιδιοκτήτης του υποθαλάσσιου λαχανόκηπου και εξηγεί πώς αντιμετώπισε το γεγονός ότι στη θάλασσα δεν υπάρχει εύφορο έδαφος, το φως είναι λιγότερο ισχυρό και το νερό αλμυρό.

«Συνειδητοποίησα ότι οι συνθήκες στη θάλασσα για την καλλιέργεια φυτών δεν είναι τόσο άσχημες, όσο πιστεύουμε. Αντίθετα, μέσα σε αυτούς τους θόλους υπάρχει νύχτα - μέρα σταθερή θερμοκρασία, δεν χρειαζόμαστε φυτοφάρμακα και η πίεση είναι κανονική. Όλα αυτά κάνουν τα φυτά να μεγαλώνουν γρηγορότερα. Η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα είναι, επίσης, υψηλότερη και αυτό είναι καλό για τα φυτά», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Φοντανέζι βρήκε και λύση για το πότισμα με γλυκό νερό του λαχανόκηπου του από την οροφή του θόλου. Πλέον, σχεδιάζει να καλλιεργήσει φαρμακευτικά βότανα και φυτά για τα καλλυντικά, με τις σχετικές χημικές αναλύσεις να δίνουν ήδη πολλές υποσχέσεις.

Αυτό που ξεκίνησε ως διασκέδαση, θα μπορούσε να αποτελέσει μια σημαντική συμβολή για την τροφοδοσία του πλανήτη, λέει ο ίδιος και θέτει ως στόχο οι υποθαλάσσιες καλλιέργειες να επεκταθούν σε ολόκληρο τον κόσμο.