Αθλητικά
Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2016 08:27

Έπεσε η αυλαία των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο

Στις 4:30 τα ξημερώματα έσβησε η Ολυμπιακή Φλόγα που άναψε στις 5 Αυγούστου στο θρυλικό «Μαρακανά» του Ρίο ντε Τζανέιρο, σηματοδοτώντας το τέλος των 31ων Ολυμπιακών Αγώνων. Στην τελευταία παράσταση των Αγώνων του Ρίο, την τελετή λήξης, το φίλαθλο κοινό έζησε στιγμές συγκίνησης. Οι Βραζιλιάνοι παρέδωσαν την σκυτάλη στους Ιάπωνες, για τη διοργάνωση των 32ων Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο.

Στις 4:30 τα ξημερώματα έσβησε η Ολυμπιακή Φλόγα που άναψε στις 5 Αυγούστου στο θρυλικό «Μαρακανά» του Ρίο ντε Τζανέιρο, σηματοδοτώντας το τέλος των 31ων Ολυμπιακών Αγώνων.

Στη διάρκεια των Αγώνων οι περίπου 11.000 κορυφαίοι αθλητές από κάθε πλευρά του πλανήτη ξεπέρασαν τον εαυτό τους και πρόσφεραν μοναδικά συναισθήματα, αγωνιζόμενοι σύμφωνα με τις αξίες και τα ιδεώδη του Ολυμπισμού. Στην τελευταία παράσταση των Αγώνων του Ρίο, την τελετή λήξης, το φίλαθλο κοινό έζησε στιγμές συγκίνησης. Οι Βραζιλιάνοι παρέδωσαν την σκυτάλη στους Ιάπωνες, για τη διοργάνωση των 32ων Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο.

Για τους Έλληνες, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο θα θυμίζουν την 5η καλύτερη συγκομιδή μεταλλίων στην ιστορία: έξι μετάλλια και συγκεκριμένα τρία χρυσά, ένα ασημένιο και δύο χάλκινα.

Οι άδειες κερκίδες, η ανησυχία για την ασφάλεια, τα... πράσινα νερά της πισίνας των καταδύσεων, τα... μολυσμένα νερά και οι ισχυροί άνεμοι στη Lagoa Rodrigo de Freitas (σ.σ. εκεί διεξήχθη η κωπηλασία και το κάνοε καγιάκ ήρεμων νερών) προβλημάτισαν στη διάρκεια των 31ων Ολυμπιακών Αγώνων. Όλα όμως ξεπεράστηκαν και οι Βραζιλιάνοι έφεραν εις πέρας τη δύσκολη αποστολή της διοργάνωσης του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος. Τα δύο χρυσά μετάλλια που ήρθαν στο τέλος, στα πιο δημοφιλή αθλήματα των Βραζιλιάνων, το ποδόσφαιρο και το βόλεϊ, καθώς και η 13η θέση κατάταξης στον πίνακα των μεταλλίων άφησαν ευχάριστη γεύση στη «χώρα της σάμπα».

Η διακοπή ρεύματος λίγο πριν την έναρξη της τελετής σε τομέα του Μαρακανά και στα οικοδομικά τετράγωνα πέριξ του σταδίου ανησύχησαν τους διοργανωτές. Τελικά, η τελετή λήξης άρχισε στην ώρα της, με την προβολή βίντεο με εντυπωσιακά αθλητικά στιγμιότυπα από τους Ολυμπιονίκες όλων των αθλημάτων στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Με την... υπογραφή της πιο επιτυχημένης σχεδιάστριας καρναβαλιού του Ρίο ντε Τζανέιρο, της 69χρονης Ρόσα Μαγκαλιάες, τη μουσική επιμέλεια του Νορβηγού DJ Kygo και τη μαγευτική φωνή της Ρομπέρτα Σα ακολούθησε το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης. Οι περίπου 42.000 τυχεροί που κατέβαλαν από 715 έως 3.200 δολάρια για να βρεθούν στις κερκίδες του «Μαρακανά» παρακολούθησαν εντυπωσιακές χορογραφίες που αναπαριστούσαν τροπικά πουλιά, εν γένει την πανίδα και τη χλωρίδα της Βραζιλίας, αλλά και σχηματισμούς των Ολυμπιακών Κύκλων. Τα έντονα πρασινοκίτρινα χρώματα, αυτά της σημαίας της Βραζιλίας, αλλά και των παπαγάλων Μακάο κυριαρχούσαν και, με τα μεγάφωνα να παίζουν ήχους σάμπα, η σημαιοφόρος της Ελληνικής Ολυμπιακής αποστολής, η «χρυσή» Κατερίνα Στεφανίδη, έκανε πρώτη την είσοδό της, με την έναρξη της παρέλασης των 207 αντιπροσωπειών των χωρών και των προσφύγων.

Η απονομή μεταλλίων του Μαραθωνίου ανδρών ήταν η επόμενη στο πρόγραμμα, ως είθισται, και είχε πρωταγωνιστή τον Κενυάτη Ελιούντ Κιπτσόγκ που ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, μέσα στο ιστορικότερο στάδιο της Βραζιλίας. Είχε έρθει η ώρα για την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της Ελλάδας, της χώρας που «γέννησε» τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ αμέσως μετά οι μελωδικές παιδικές φωνές μιας χορωδίας τραγούδησαν τον Ολυμπιακό Ύμνο, σε σύνθεση του Σπύρου Σαμαρά και ποίηση του Κωστή Παλαμά, που συντέθηκε για τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 1896.

Aκολούθησε η παράδοση της Ολυμπιακής σημαίας στην επόμενη διοργανώτρια πόλη, το Τόκιο. Τη σημαία παρέλαβε η πρόσφατα εκλεγμένη κυβερνήτης της πόλης, Γιουρίκο Κοΐκε, παρουσία του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Σίνζο Αμπε.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, κήρυξε εν συνεχεία τη λήξη των 31ων Ολυμπιακών Αγώνων, ευχαριστώντας πρώτα το Ρίο ντε Τζανέιρο.