Κόσμος
Τρίτη, 24 Μαΐου 2005 12:05

Προξενική οδηγία Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις περιουσίες στα κατεχόμενα

Κείμενο για την αγορά ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη περιέλαβε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις προξενικές πληροφορίες της επίσημης ιστοσελίδας του για την Κύπρο, μετά από συντονισμένες προσπάθειες της πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον, προσπάθειες του Απόδημου Ελληνισμού και Αμερικανών φίλων της Κύπρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών, η ταξιδιωτική οδηγία αναφέρει τα εξής: «Αμερικανοί πολίτες που αγοράζουν ή ενοικιάζουν περιουσία, ιδιαίτερα στη βόρεια Κύπρο, μπορεί να βρουν την ιδιοκτησία τους να διεκδικείται από άτομα που εκτοπίσθηκαν το 1974. Μελλοντικοί αγοραστές περιουσιών θα πρέπει να εξασφαλίσουν νομική συμβουλή πριν προβούν σε οποιαδήποτε αγορά».

Τo υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου θεωρεί ότι η σχετική οδηγία θα μπορούσε να είναι πιο συγκεκριμένη, εντούτοις, εκφράζει την ικανοποίησή του για τη θετική ανταπόκριση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών στο θέμα του σφετερισμού των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή ΚΥΠΕ