«Ελαττωματικό από τη γένεσή του» είναι το ενιαίο νόμισμα υποστηρίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτζ και προτείνει την εισαγωγή ενός «βόρειου» και ενός «νότιου» ευρώ, γράφει η Κατερίνα Τζωρτζινάκη.
Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]
«Ελαττωματικό από τη γένεσή του» είναι το ενιαίο νόμισμα υποστηρίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτζ και προτείνει την εισαγωγή ενός «βόρειου» και ενός «νότιου» ευρώ.
Η Ευρωζώνη παραμένει εύθραυστη, υποστηρίζει ο Σόνι Καπούρ, επικεφαλής του think tank Re-Define, που εντοπίζει τις μεγαλύτερες απειλές στα βαθιά πολιτικά προβλήματα, στην άνοδο των ξενοφοβικών δυνάμεων, που αποτελεί τροχοπέδη για μεταρρυθμίσεις, και την άνιση ανάπτυξη. «Αν δεν υπάρξουν περαιτέρω οικονομικά, πολιτικά ή χρηματοπιστωτικά σοκ, η Ευρωζώνη θα μπορέσει να συνεχίσει την ανέμπνευστη πορεία της, αλλά τα σοκ είναι τόσο βέβαια όσο ο θάνατος και οι φόροι» γράφει.
Και ο τρίτος αγγελιοφόρος, από τον πυρήνα όμως, το Ίδρυμα Bertelsmann, δεν έχει ευχάριστα να πει. «Το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης κινδυνεύει να αποτύχει... Ο εθνικιστικός λαϊκισμός προελαύνει» και ακόμη και οι ισχυρές χώρες του Βορρά αρχίζουν να εμφανίζουν αστάθεια.
Τρεις μαντατοφόροι, γκρίζοι όλοι οι χώροι. Τι κάνουμε λοιπόν; Υπάρχει ένα γνωστό ανέκδοτο από την εποχή της ΕΣΣΔ, για έναν εβραϊκής καταγωγής άνδρα, ο οποίος ήθελε να μεταναστεύσει. Ο γραφειοκράτης της υπηρεσίας μετανάστευσης τον ρωτά τον λόγο.
«Ο πρώτος είναι ότι φοβάμαι ότι στη Σοβιετική Ένωση οι κομμουνιστές θα χάσουν την εξουσία και ότι η νέα εξουσία θα ρίξει όλα τα εγκλήματα του καθεστώτος σε εμάς, θα γίνουν πάλι πογκρόμ...». «Αυτά είναι καθαρές ανοησίες. Τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει στη Σοβιετική Ένωση. Η εξουσία των κομμουνιστών θα διαρκέσει για πάντα!» απαντά ο γραφειοκράτης.
«Λοιπόν», απαντά ο άντρας, «αυτός είναι ο δεύτερος λόγος».
Φανταστείτε έναν παρόμοιο διάλογο μεταξύ ενός γραφειοκράτη των Βρυξελλών και ενός Ευρωπαίου, που ακούει ότι η Ευρωζώνη θα συνεχίσει την ανέμπνευστη πορεία της για πάντα και έχετε τον κόμπο που δεν λύνεται με τον χρόνο.