Πολιτική
Τρίτη, 24 Μαΐου 2005 14:02

Ευρεσιτεχνία για την πρώιμη διάγνωση του γλαυκώματος

Eνα ενδοφακικό τονόμετρο (ΕΤ) για την καταγραφή της ενδοφθάλμιας πίεσης, που κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), σχεδίασε η ομάδα μελέτης Γλαυκώματος της Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, υπό τον αναπληρωτή καθηγητή Βασίλη Κοζομπόλη, και του ΕΛ.Κ.Ε.Θ.Ο.Π. (Ελληνικό Κέντρο Έρευνας & Θεραπείας Οφθαλμικών Παθήσεων).

Η συγκεκριμμένη εφεύρεση αναφέρεται σε τονόμετρο ενσωματωμένο σε ενδοφακό, ο οποίος τοποθετείται κατά τη διάρκεια εγχείρησης καταρράκτη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ένα ενδοφθάλμιο τονόμετρο επιτρέπει την πρώιμη διάγνωση του γλαυκώματος πριν την πρόκληση βλάβης στο οπτικό νεύρο που σχετίζεται με την αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης.

Επιπλέον έχει τη δυνατότητα της καταγραφής της πίεσης επί 24ωρου βάσεως, ενώ αποφεύγονται οι λοιμώξεις.

Σημειώνεται ότι το γλαύκωμα είναι μια παθολογική κατάσταση του οφθαλμού, και η όραση μειώνεται σιγά – σιγά μέχρι πλήρους απώλειας.

Τα άτομα που κινδυνεύουν να αναπτύξουν γλαύκωμα είναι αυτοί που έχουν υψηλή ενδοφθάλμια πίεση, οι ηλικιωμένοι, οι μύωπες, τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, ημικρανίες. Αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης γλαυκώματος έχουν και οι συγγενείς των γλαυκωματικών ασθενών. Περίπου 2%-3% του πληθυσμού πάσχει από γλαύκωμα δηλαδή στην Ελλάδα περισσότεροι από 300.000 άτομα παρουσιάζουν την πάθηση, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν το γνωρίζουν.

Η διάγνωση και η παρακολούθηση γίνεται κυρίως μέσω μέτρησης της ενδοφθάλμιας πίεσης.