Κόσμος
Τρίτη, 24 Μαΐου 2005 15:11

Δ. Αμνηστία: Παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε χώρες της κεντρικής Ασίας

Παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία , στο Ουζμπεκιστάν, το Τουρκμενιστάν, το Τατζικιστάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, τη Λευκορωσία και την Κίνα, καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία στην ετήσια έκθεσή της.

Ρωσία - Τσετσενία

Σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για το 2005, οι ρωσικές δυνάμεις στην Τσετσενία διαπράττουν μαζικές και σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ καταγγέλλεται επίσης η αστυνομική βία και η αυθαιρεσία της δικαστικής εξουσίας σε ολόκληρη τη Ρωσία.

Η Διεθνης Αμνηστία καταγγέλλει τη συνέχιση στη Ρωσία των ρατσιστικών εγκλημάτων, των βασανιστηρίων και των κακομεταχειρίσεων στα αστυνομικά τμήματα και τις φυλακές, καθώς και την παρενόχληση και τον εκφοβισμό πολιτών που επιθυμούν να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μια παράγραφος του τμήματος της έκθεσης για τη Ρωσία είναι επίσης αφιερωμένη στην υπόθεση Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, για την οποία επισημαίνεται ότι σύμφωνα με ορισμένες κατηγορίες οι διώξεις εναντίον του και εναντίον των οικείων του «έχουν κίνητρα πολιτικής τάξεως».

Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν, Καζακστάν, Κιργιστάν

Στην ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας καταγγέλλονται επίσης βασανιστήρια και μυστικές εκτελέσεις «πολύ θρησκευόμενων μουσουλμάνων» στο Ουζμπεκιστάν, ενώ επικρίνονται και άλλες χώρες της κεντρικής Ασίας, όπως το Τουρκμενιστάν, το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω έκθεση συντάχθηκε πριν από την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης στην Αντιζάν, στο ανατολικό Ουζμπεκιστάν, όπου στις 13 Μαΐου εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα πυρά κυβερνητικών δυνάμεων

Σε ό,τι αφορά το Τουρκμενιστάν, «τα μέλη θρησκευτικών μειονοτήτων, οι αγωνιστές της κοινωνίας των πολιτών και, εν γένει, όλα τα πρόσωπα που προσπαθούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους στην ελευθερία της έκφρασης γίνονται στόχοι παρενοχλήσεων, φυλακίζονται ή υποχρεώνονται να εξοριστουν», αναφέρεται στην έκθεση.

Λευκορωσία

Η κυβέρνηση της Λευκορωσίας συνέχισε να περιορίζει την ελευθερία της έκφρασης, οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παρενοχλούνται, ενώ οι έρευνες για τις "εξαφανίσεις" μελών της αντιπολίτευσης δεν έχουν προχωρήσει, αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία.

Κίνα

Όπως καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία, σχιλιάδες άνθρωποι καταδικάσθηκαν σε θάνατο ή εκτελέστηκαν πέρυσι στην Κίνα, παρά το γεγονός ότι σημειώθηκαν στη χώρα αυτή ορισμένες πρόοδοι στον τομέα των δικαιωμάτων του Ανθρώπου.