Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν πως είναι έτοιμες να παραδώσουν την εξουσία σε ό,τι αφορά στο σύστημα ονοματοδοσίας του Ίντερνετ (DNS- Domain Naming System), δίνοντας τέλος σε μια σχεδόν 20ετή διαδικασία όσον αφορά στον έλεγχο και διαχείριση του Ίντερνετ παγκοσμίως.
Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν πως είναι έτοιμες να παραδώσουν την εξουσία σε ό,τι αφορά στο σύστημα ονοματοδοσίας του Ίντερνετ (DNS- Domain Naming System), δίνοντας τέλος σε μια σχεδόν 20ετή διαδικασία για τον έλεγχο και τη διαχείριση του Ίντερνετ παγκοσμίως.
Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν πως είναι έτοιμες να παραδώσουν την εξουσία σε ό,τι αφορά στο σύστημα ονοματοδοσίας του Ίντερνετ (DNS- Domain Naming System), δίνοντας τέλος σε μια σχεδόν 20ετή διαδικασία για τον έλεγχο και τη διαχείριση του Ίντερνετ παγκοσμίως.
Το DNS αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς πυλώνες του Ίντερνετ, καθώς συνδυάζει διευθύνσεις με τους servers τους. Όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, χωρίς το DNS, οι χρήστες θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε ιστοσελίδες μόνο πληκτρολογώντας τις ΙΡ (σειρές αριθμών, πχ 194.66.82.10). Εκ των πραγμάτων, οι ΗΠΑ πάντα είχαν τον τελικό λόγο σε ό,τι αφορά στον έλεγχο του DNS, αλλά, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, αυτό δεν θα ισχύει για πολύ ακόμα, καθώς η εν λόγω εξουσία θα δοθεί πλήρως στη μη κερδοσκοπική οργάνωση Icann: Internet Corporation for Assigned Names and Numbers.
Οι όροι της μετάβασης αυτής είχαν συμφωνηθεί το 2014, αλλά μόλις πρόσφατα η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως έχει πειστεί ότι η Icann μπορεί να αναλάβει τα καθήκοντα αυτά.
Η Icann θα «πάρει τα κλειδιά» την 1η Οκτωβρίου, με την αμερικανική κυβέρνηση να «χάνει τα πρωτεία» - αν και η Icann θα παραμείνει στο Λος Άντζελες.
Οι χρήστες του web δεν θα καταλάβουν πολλές διαφορές, καθώς πρακτικά η Icann ήταν που έκανε τη συγκεκριμένη δουλειά εδώ και χρόνια, έτσι κι αλλιώς. Ωστόσο, στις ΗΠΑ αρκετοί είναι επικριτικοί απέναντι σε αυτή την κίνηση, καθώς θεωρούν ότι έτσι ανοίγουν οι πόρτες για να μπορέσουν ξένες χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία να παρέμβουν σε ένα σύστημα το οποίο μέχρι τώρα ήταν πλήρως σε αμερικανικά χέρια, αποκτώντας μεγαλύτερη εξουσία πάνω στο Ίντερνετ.
Η Icann είχε δημιουργηθεί το 1998, με σκοπό την απόδοση web addresses. Μέχρι τότε, τη δουλειά έκανε ένας άνδρας, ο Τζον Πόστελ, ο οποίος χαρακτηριζόταν από πολλούς ως «θεός του Ίντερνετ». Ο Πόστελ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος της IANA (Internet Assigned Numbers Authority) πέθανε λίγο μετά την ίδρυση της Icann, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντα της ΙΑΝΑ, ωστόσο τον τελικό λόγο κράτησε η ΝΤΙΑ (National Telecommunications and Information Administration), που υπάγεται στο υπουργείο Εμπορίου. Αυτό θα είναι και η τελική λεπτομέρεια που θα αλλάξει τον Οκτώβριο, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση θα χάσει τη δυνατότητα να επεμβαίνει σε θέματα ονοματοδοσίας στο Ίντερνετ.