«Η Νέα Δημοκρατία με τα λόγια έχτιζε ανώγια και κατώγια» σημειώνει η υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδια για τα θέματα Βιομηχανίας, Θεοδώρα Τζάκρη, με αφορμή ανακοίνωση της Ν.Δ. για το σχέδιο νόμου «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις», που βρίσκεται σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση.
«Η Νέα Δημοκρατία με τα λόγια έχτιζε ανώγια και κατώγια» σημειώνει η υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδια για τα θέματα Βιομηχανίας, Θεοδώρα Τζάκρη, με αφορμή ανακοίνωση της Ν.Δ. για το σχέδιο νόμου «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις», που βρίσκεται σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση.
«Οι Υπουργικές Αποφάσεις της Νέας Δημοκρατίας περί δήθεν απλοποίησης, καταργούσαν την άδεια λειτουργίας διατηρώντας όμως όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνταν για την έκδοση της» τονίζει επίσης η υφυπουργός Οικονομίας, καταλογίζοντας στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι «υπερασπίζεται άλλη μία από τις γνωστές αποτυχημένες μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της».
Όπως αναφέρει η ίδια, «ο νόμος Χατζηδάκη ήταν όπως η γνωστή πρόθεση του Αντώνη Σαμαρά για "wi-fi παντού": ένα ακόμη πολιτικό ανέκδοτο, που δυστυχώς όμως έφερνε την οικονομία και τις επιχειρήσεις κάθε μέρα σε αδιέξοδο».
Κατά την κ. Τζάκρη, «η Ν.Δ. ψήφισε έναν νόμο πλαίσιο και παρέπεμπε στο μέλλον, όπως έκανε σε όλα τα πράγματα, για να εφαρμοστεί, δηλαδή στην έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων έτσι ώστε να προχωρήσει η πραγματική διαδικασία της απλοποίησης».
«Απλοποίηση όμως δεν είναι ένας νόμος στο χαρτί, όπως αντιστοίχως έκανε η Ν.Δ. με τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Σημαίνει συγκεκριμένη, επίπονη, πραγματική δουλειά επί πολλούς μήνες, που αυτό άλλωστε κάναμε, βάσει της οποίας αφαιρούνται διαδικασίες και έγγραφα και εισάγονται απλοποιήσεις στη διαδικασία της αδειοδότησης, που εφαρμόζονται αμέσως», συνεχίζει η ίδια, κάνοντας λόγο για «κούφια» μεταρρύθμιση και «κούφια» ανάπτυξη της Ν.Δ., που είχε ως αποτέλεσμα να μην εφαρμοστεί ποτέ και πουθενά ο νόμος του 2014 και να παραμένει σε ισχύ το παλαιό σύστημα αδειοδότησης.
Καλεί, επιπλέον, τη Ν.Δ. να ζητήσει συγγνώμη, εκτιμώντας ότι οι υπουργικές της αποφάσεις «ήταν αδειανά πουκάμισα, όπως το ίδιο είναι και το ιδεολογικό της υπόβαθρο».
Επί των σημείων της ανακοίνωσης της Ν.Δ., η υφυπουργός τονίζει ότι με την παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία δεν καταργείται απλά η άδεια, αλλά και όλα τα περιττά δικαιολογητικά, μειώνοντας ουσιαστικά την εμπλοκή της Διοίκησης στην έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Η κ. Τζάκρη εξηγεί επιπλέον ότι με εισήγηση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η κυβέρνηση προχωρά σε αντικατάσταση του 4262/2014, υιοθετώντας μια νέα μεθοδολογία απλούστευσης, στηριγμένη στην εισαγωγή της «γνωστοποίησης» ως εργαλείο απαλλαγής από αδειοδότηση στις χαμηλού κινδύνου για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον δραστηριότητες.
«Η μέθοδος είναι λειτουργική, όπως αποδείχτηκε στους τρεις πρώτους τομείς εφαρμογής της. Ας μην ανησυχούν οι της Ν.Δ., στόχος μας είναι μέχρι το 2017 να εφαρμοστεί στο σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων», συμπληρώνει η υφυπουργός Οικονομίας, κατηγορώντας εκ νέου τη Ν.Δ. ότι «με πρόθεση διαστρεβλώνει ή δεν διαβάζει προσεκτικά το νομοσχέδιο».
«Το πεδίο εφαρμογής του είναι ακριβώς αυτό του 4262/2014 και μάλιστα ακριβέστερα προσδιορισμένο με την χρήση του συστήματος ταξινόμησης ΚΑΔ, ώστε οι επιχειρηματίες να γνωρίζουν επακριβώς με ποια διαδικασία θα κινηθούν για την έναρξη της δραστηριότητας τους. Τα τρία πεδία του ειδικού μέρους του νομοσχεδίου είναι τα πρώτα για τα οποία εφαρμόζεται η μέθοδος ουσιαστικής απλούστευσης. Θα ακολουθήσουν και οι άλλοι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας», καταλήγει η κ. Τζάκρη.