Παρίσι, Νίκαια, Βρυξέλλες, Κωνσταντινούπολη, Βενεζουέλα, Βραζιλία, Ντάλας. Ο κατάλογος των πόλεων και περιοχών ανά τον κόσμο που επισκιάζονται από την τρομοκρατία, πολιτική αστάθεια, περιστατικά βίας και εγκληματικότητα γίνεται ολοένα και πιο μακροσκελής, με αρνητικό αντίκτυπο στη βιομηχανία ταξιδίων και τουρισμού, γράφει η Αγγελική Κοτσοβού.
Από την έντυπη έκδοση
Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]
Παρίσι, Νίκαια, Βρυξέλλες, Κωνσταντινούπολη, Βενεζουέλα, Βραζιλία, Ντάλας. Ο κατάλογος των πόλεων και περιοχών ανά τον κόσμο που επισκιάζονται από την τρομοκρατία, πολιτική αστάθεια, περιστατικά βίας και εγκληματικότητα γίνεται ολοένα και πιο μακροσκελής, με αρνητικό αντίκτυπο στη βιομηχανία ταξιδίων και τουρισμού.
Το 2015, ο τουρισμός συνεισέφερε περίπου 7,2 τρισ. δολ. στο παγκόσμιο ΑΕΠ, στηρίζοντας ανά τον κόσμο περισσότερες από 284 εκατ. θέσεις εργασίας, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού.
Οι 73,4 εκατ. Αμερικανοί που ταξίδεψαν στο εξωτερικό πέρυσι -αριθμός αυξημένος 8% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά- έδωσε ώθηση στους παραπάνω αριθμούς.
Φέτος, όμως, οι Αμερικανοί τουρίστες λαμβάνουν περισσότερο υπόψη το τρομοκρατικό ρίσκο όταν σχεδιάζουν τις διακοπές τους. Η τρομοκρατία τρομάζει και τους Ιάπωνες τουρίστες, αρκετοί από τους οποίους έχουν ακυρώσει φέτος τις κρατήσεις τους.
Η σκιά της τρομοκρατίας πέφτει βαριά και στην Ευρώπη. Στη Γαλλία, τη χώρα που έχει δεχθεί τις μεγαλύτερες επιθέσεις, η τουριστική βιομηχανία υπολογίζεται ότι έχει χάσει περίπου 270 εκατ. ευρώ (299 εκατ. δολ.) από τα τέλη του 2015.
Στο Βέλγιο, η οικονομία έχει ήδη υποστεί απώλειες εσόδων 1 δισ. ευρώ, εξαιτίας των πρόσφατων επιθέσεων στο αεροδρόμιο και στο μετρό των Βρυξελλών.
Κάθε νόμισμα έχει πάντοτε δύο όψεις: όλα αυτά θα μπορούσαν να στρέψουν τους ξένους τουρίστες μακριά από τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες και προς προορισμούς που θεωρούνται πιο ασφαλείς, όπως η Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα ή οι Σκανδιναβικές Χώρες.
ο πλήγμα στον τουρισμό της Ευρώπης -έναν από τους πιο σημαντικούς πυλώνες για την οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου- έρχεται σε μια εποχή γεωπολιτικής αστάθειας και εντεινόμενων προκλήσεων από την προσφυγική κρίση μέχρι το Brexit.
Τα τυφλά χτυπήματα της τρομοκρατίας, που τους τελευταίους μήνες γίνονται πιο συχνά, εντείνουν την αβεβαιότητα. Μέχρι στιγμής, κατά κοινή παραδοχή των αναλυτών, η επενδυτική δραστηριότητα δεν έχει επηρεασθεί.
Όμως, οι ξένοι επισκέπτες υιοθετούν πιο επιφυλακτική στάση, καθιστώντας πιο αβέβαιες τις προοπτικές της τουριστικής βιομηχανίας, που αντιπροσωπεύει το 10% της οικονομικής δραστηριότητας στην Ε.Ε. Το πρόβλημα όμως δεν περιορίζεται μόνο εντός των ευρωπαϊκών συνόρων.
Οι εκπρόσωποι των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του Πλανήτη, στη συνάντησή τους τον Ιούλιο, επικαλέσθηκαν τις γεωπολιτικές συγκρούσεις και την τρομοκρατία ως σημαντικές απειλές για την παγκόσμια οικονομία.
Όπως παραδέχθηκε πρόσφατα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, «ο κόσμος έχει ήδη βιώσει τρομοκρατικές επιθέσεις. Αλλά σήμερα, η συχνότητα των επιθέσεων δημιουργεί μια νέα κατάσταση αβεβαιότητας, με οικονομικές συνέπειες».