Πολιτιστικά
Σάββατο, 06 Αυγούστου 2016 14:57

Επίδαυρος: 15.000 θεατές για τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη

6.500  θεατές παρακολούθησαν χθες την πρεμιέρα της «Λυσιστράτης» του Αριστοφάνη στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, ενώ σήμερα δεύτερη μέρα των παραστάσεων αναμένονται περίπου 8.500 θεατές.

6.500  θεατές παρακολούθησαν χθες την πρεμιέρα της «Λυσιστράτης» του Αριστοφάνη στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, ενώ σήμερα δεύτερη μέρα των παραστάσεων αναμένονται περίπου 8.500 θεατές.

Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός συναντιέται για πρώτη φορά με τον μεγάλο κωμικό ποιητή Αριστοφάνη, σκηνοθετώντας το πιο αντιπολεμικό έργο του, τη «Λυσιστράτη», το οποίο παρουσιάζεται σε νέα μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη, με τη Λένα Κιτσοπούλου στον κεντρικό ρόλο, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, σήμερα στις 9 το βράδυ.

Η «Λυσιστράτη» διδάχθηκε το 411 π.Χ., ενάμιση περίπου χρόνο μετά την καταστροφική ήττα που υπέστη η Αθήνα και η σύμμαχοί της κατά την εκστρατεία της Σικελίας. Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα ο Αριστοφάνης απευθύνει μια ύστατη - εν μέρει φαρσική, εν μέρει τραγική - έκκληση για ειρήνη, γράφοντας το πιο αντιπολεμικό του έργο και ταυτόχρονα παραδίδει στην παγκόσμια λογοτεχνία ένα από τα ισχυρότερα σύμβολα γυναικείας επαναστατικότητας. 

Περίληψη του έργου

Ενώ ο Πελοποννησιακός Πόλεμος μαίνεται, κρατώντας τους άντρες μακριά από τα σπίτια τους, η Λυσιστράτη πείθει τις γυναίκες της Αθήνας και της Σπάρτης να κάνουν αποχή από τα «συζυγικά τους καθήκοντα», με στόχο την κατάπαυση των εχθροπραξιών μεταξύ των δύο πόλεων. Ταυτόχρονα, οι γυναίκες προχωρούν σε κατάληψη του Ταμείου Δημοσίων Πόρων, από τους οποίους χρηματοδοτούνται οι πολεμικές επιχειρήσεις.

Η δράση των γυναικών έχει άμεσα αποτελέσματα, και το στρατόπεδο των ανδρών αντιδρά με όλους τους δυνατούς τρόπους. Μετά από υπαναχωρήσεις, διαπληκτισμούς και διαπραγματεύσεις, η ειρήνη επιτυγχάνεται και το γεγονός γιορτάζεται με ένα βακχικό γλέντι.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης, σκηνοθεσία: Μιχαήλ Μαρμαρινός, μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός, σκηνικά: Γιώργος Σαπουντζής, κοστούμια: Μαγιού Τρικεριώτη, φωτισμοί: Thomas Walgrave, κίνηση: Χρήστος Παπαδόπουλος, καλλιτεχνική συνεργάτις: Έφη Θεοδώρου, βοηθός σκηνοθέτη: Θεοδώρα Καπράλου.

Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Γιάννης Βογιατζής, Αθηνά Δημητρακοπούλου, Λένα Δροσάκη, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Άννα Κλάδη, Λένα Κιτσοπούλου, Σοφία Κόκκαλη, Ειρήνη Μαρκή, Αθηνά Μαξίμου, Γιώργος Μπινιάρης, Ελένη Μπούκλη, Ηλέκτρα Νικολούζου, Θέμης Πάνου, Αγλαΐα Παππά, Λένα Παπαληγούρα, Μαρίνα Σάττι, Μαρία Σκουλά, Έλενα Τοπαλίδου, Χάρης Τσιτσάκης, Αιμίλιος Χειλάκης, πιάνο: Λενιώ Λιάτσου. Κατά τη διάρκεια της παράβασης  εμφανίζονται γυμνά σώματα. 

Αναλυτικά η περιοδεία

20 Αυγούστου, Καβάλα, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

23 Αυγούστου, Κατερίνη, Αρχαίο Θέατρο Δίον

28 Αυγούστου, Αρχαία Ολυμπία

30 και 31 Αυγούστου, Πάτρα, Ρωμαϊκό Ωδείο

4 Σεπτεμβρίου, Κηποθέατρο Παπάγου

9 Σεπτεμβρίου, Θεσσαλονίκη, Θέατρο Δάσους

12 Σεπτεμβρίου, Ελευσίνα, Παλαιό Ελαιουργείο

16 Σεπτεμβρίου, Θέατρο Βράχων

19 Σεπτεμβρίου, Ηλιούπολη, Θέατρο Αλσους «Δημήτρης Κιντής»

21 Σεπτεμβρίου, Νέα Σμύρνη, Θέατρο Αλσους

4 Σεπτεμβρίου, Ωδείο Ηρώδου Αττικού.
 

naftemporiki.gr